Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Dunne Caricom-spoeling

COMMENTAAR: Dunne Caricom-spoeling

10/07/2018 12:00

COMMENTAAR: Dunne Caricom-spoeling

 

ECHTGENOTEN EN GEZINSLEDEN van Caricom-burgers die zich in Suriname, Barbados, Grenada, Haïti, Jamaica, St. Vincent en de Grenadines en St. Lucia hebben gevestigd vanuit een ander Caricom-land, kunnen dat nu ongehinderd. Dat is tijdens de Caricom Heads of State- meeting, die van 4 tot en met 6 juli werd gehouden op Jamaica, beklonken. Het regionaal orgaan stipt aan dat dit een belangrijke stap is ter volledige realisatie van de Caricom Single Market and Economy. De landen hebben zich gecommitteerd om gezinshereniging niet in de weg te staan. Burgers die in een ander land aan een baan komen en er wonen willen natuurlijk hun familieleden bij zich hebben.

De belangrijkste reden om de Caricom op te richten in 1973 was het bundelen van de landen om als een vuist op te treden en om het verkeer van goederen en diensten onderling te bevorderen. Veel critici vinden niet dat dit regionale orgaan veel heeft gedaan om deze doelstelling te behalen. Ten minste één producent in Suriname heeft aan den lijve ondervonden, dat wat de staatshoofden beslissen, mooi klinkt maar in de praktijk zelden werkt. De Doksenclub is al langer dan vier jaar bezig een vergunning aan te vragen voor verkoop van het eendenvlees op Trinidad en Tobago. Elke keer weer wordt beloofd dat het in orde komt, maar ook elke keer weer lijken er meer beperkingen opgeworpen te worden. Ook andere landen hebben eendenvlees van Suriname niet met open markten verwelkomd. Het bijkt dus dat de landen toch wel behoefte hebben aan bescherming van de eigen producten. Toegang tot een grotere commerciële markt, blijkt vooralsnog krakemikkig te gaan. 

Tijdens de bijeenkomst op Jamaica is ook kritiek geuit op de processen binnen de Caricom die zeer traag verlopen. De lidlanden hebben zich gecommiteerd om harder hun best te doen om processen te versnellen. Eerlijkheidshalve moet geuit worden dat het veel Caribische landen niet bepaald goed gaat. Zo heeft zowel Suriname als Barbados een enorme buitenlandse schuld en zijn het landen die vaak afhankelijk zijn van een of twee economische drijfveren om hun ontwikkeling te stuwen. Daarbij is werkgelegenheid scheppen niet altijd even makkelijk. De vraag is dan of deze maatregel om familieleden van Caricom-burgers te accommoderen niet zal stuiten op protectionisme. Hoe meer spreekwoordelijke varkens bijkomen, hoe dunner de spoeling trouwens wordt op de binnenlandse banenmarkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina