Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Cirkel van onvermogen nog niet doorbroken’

‘Cirkel van onvermogen Caricom nog niet doorbroken’

10/07/2018 08:12 - Ivan Cairo

VSB-directeur Steven MacAndrew.

VSB-directeur Steven MacAndrew. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Caricom bevindt zich na zoveel jaren van onderhandelingen nog steeds in een vicieuze cirkel. Tot die conclusie komt Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijsleven (VSB) tevens Caricom- en CSME-deskundige. “De 39ste reguliere vergadering van Caricom-regeringsleiders heeft wederom aangetoond, dat de Caribische gemeenschap nog steeds gevangen zit in een vicieuze cirkel van onvermogen, met name gebrek aan daadkracht, wil en politieke moed om besluiten uit te voeren.”

Het gevolg daarvan is dat zaken continu terugkeren op het bord van de regeringsleiders. MacAndrew noemt als voorbeeld het doorvoeren van de Caricom Single Market & Economy (CSME). De regeringsleiders hebben zich tijdens de gehouden top op Jamaica, wederom hiertoe verplicht en in november zal de zoveelste speciale vergadering over de CSME plaatsvinden. Hij benadrukt dat het Herziene verdrag van Chaguaramas, het Caricom- verdrag, de CSME heeft bevestigd en dat in 2006, toen het verdrag in werking trad, lidlanden hadden aangegeven, dat zij restricties op de fundamentale kernrechten hadden verwijderd.

Het gaat over zaken zoals recht van vestiging en vrij verkeer van personen. "Een continue hercommittering is dus niet nodig, want alle lidlanden zijn verplicht zich te houden aan het verdrag, inclusief het naleven van de toegekende rechten." De VSB-directeur stelt, dat president Desi Bouterse terecht heeft gewezen op het feit, dat de uitvoering achterloopt en dat dit ontmoedigend werkt. MacAndrew heeft goede hoop dat premier Mia Mottley van Barbados als regeringsleider met verantwoordelijkheid voor de CSME, een goede job zal doen. Immers, zij heeft in het verleden bewezen de noodzaak van regionale integratie en coöperatie in te zien. Echter, de premier zal de andere leiders moeten overtuigen, dat de tijd van "talk shops" voorbij is.

De directeur stelt dat de VSB voorstander is van regionale integratie. Ze heeft haar visie hieromtrent gestuurd naar het Caricom Secretariaat naar aanleiding van een consultatie met belanggengroepen in juni. Daarbij moesten participanten een aantal vragen beantwoorden over onder andere hun visie over obstakels in de CSME en vrij verkeer van personen. MacAndrew: "De VSB blijft bereid om samen te werken met het Caricom Secretariaat, maar uiteraard ook de regering van Suriname, want Caricom, de CSME, zijn belangrijk voor diverse leden, die actief zijn in de CSME."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina