Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Volgelingen houden vast aan Albert Aboikoni

Volgelingen houden vast aan Albert Aboikoni

09/07/2018 19:24 - Gilliamo Orban

Volgelingen houden vast aan Albert Aboikoni

 

PARAMARIBO - Volgelingen van Albert Aboikoni eisen dat hun kandidaat-granman wordt beëdigd door president Desi Bouterse. Voor hen is hij het onbetwiste grootopperhoofd van de stam der Saramaccaners. Ze peinzen er daarom niet over om hierover in een krutu te debatteren.

"De tijd is rijp genoeg dat de overheid overgaat tot het beëdigen van Aboikoni. Hij is historisch, traditioneel, in bloedverwantschap en in deskundigheid de enige persoon die hiervoor in aanmerking komt." Dit zei zijn secretaris Iwan Adjako, zaterdag op een persconferentie in de Naks Volkshogeschool te Lelydorp. Hoeveel tijd de groep de president geeft, is niet duidelijk. Indien anderen de beëdiging niet kunnen accepteren en de granman verhinderen zijn werk te doen, zal een beroep op de politie worden gedaan om de orde te herstellen.

Dat wordt toegejuicht door basya Purcy Amoida, een sympathisant van Aboikoni. "Mensen waren het er ook niet mee eens dat toenmalig president Ronald Venetiaan Belfon Aboikoni had beëdigd. Toen de granman naar het binnenland was teruggekeerd hebben dissidenten hem gegijzeld. De politie heeft hen vervolgens opgesloten", zegt Amoida. Hij wijst erop dat het orakel van de ingeslapen granman Belfon Aboikoni meerdere keren heeft gezegd dat Albert Aboikoni de functie van grootopperhoofd moet bekleden.

Ook de twaalf Samaaka lo die Frans Banai ziet als haar grootopperhoofd en de groep die Naze Amina heeft aangewezen als haar granman schijnen niet bereid te zijn om water bij de wijn te doen. Toch hoopt cultuurantropoloog Salomon Emanuels, die samen met raadsadviseur Eddy Jozefzoon het proces tot aanwijzing van één granman begeleidt, dat de groepen tijdens de vergadering tot inkeer komen. "Maar als ze op hun standpunt blijven, hebben we tenminste geprobeerd de kwestie in een krutu op te lossen", aldus Emanuels.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina