Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Concept nieuwe natuurwet ter discussie

Concept nieuwe natuurwet ter discussie

09/07/2018 16:46 - Wilfred Leeuwin

Concept nieuwe natuurwet ter discussie

 

PARAMARIBO - Conservation International Suriname heeft samen met het Wereld Natuurfonds het initiatief genomen om op 11 en 12 juli een seminar te organiseren over het vernieuwde concept van de natuurwet. Belanghebbenden zullen tijdens dit evenement hun mening geven over de concept wet.

Verwacht wordt dat de hernieuwde natuurwet wordt doorgenomen en besproken tijdens het seminar. Het totale resultaat zal uiteindelijk moeten leiden tot een product waarin eenieder zich kan terugvinden. Het zal tenslotte aan parlement en regering worden aangeboden met de bedoeling dat er wetgeving en beleid uit voortvloeien. Aan de nieuwe conceptwet hebben meer dan tachtig personen gewerkt.

Een belangrijk aspect in het concept is hoe moet worden omgegaan met de rijkdom aan bos en hoe op de juiste manier inhoud kan worden gegeven aan mechanismen die speciaal zijn ontworpen om het bos duurzaam te ontwikkelen en tegelijkertijd in stand te houden. De huidige natuurwet die dateert van 1954, gaat slechts over het beheer van natuurgebieden die een beschermde status hebben of natuurreservaten. In de vernieuwde natuurwetgeving wordt de nadruk gelegd op duurzaam beheer van natuurgebieden.

De visie breidt zich uit naar het gebruik van de zeven internationaal erkende beschermde natuurgebieden. Ook het opnemen van internationaal vastgelegde natuurrechten in de wet en van een pure overheidstaak naar het geven van een rol in natuurbeheer aan andere groepen zoals gemeenschappen, private sector en wetenschap, spelen een rol. Er is bij het ontwikkelen van de nieuwe visie rekening gehouden met het streven dat Suriname zijn voorhoederol bij de visie over natuurbeheer terug moet krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen