Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Goedmakers en kansen

COLUMN: Goedmakers en kansen

09/07/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Het was 1997, de exacte datum is me ontgaan, aan de vooravond van het Pan-Amerikaans kampioenschap. Het stond in deze krant. Aan het woord was Iser Koeperman, zevenvoudig wereldkampioen dammen. Aan hem werd de vraag gesteld of de Surinaamse damkampioen Guno Burleson, drie jaar eerder voor het eerst Pan-Amerikaans kampioen geworden, het in zich had om wereldkampioen te worden. Zijn antwoord was kort en simpel: Ja! Enige voorwaarde: Suriname moest ervoor zorgen dat Burleson naar het buitenland zou gaan. In Suriname was hij zijn niveau ver ontstegen. Maar om met de absolute wereldtop mee te kunnen draaien, zou regelmatig internationale wedstrijden spelen een must zijn.

U raadt het al. 'We' hebben Burleson laten stikken. De lijdensweg die hij sinds dat moment heeft moeten afleggen, heb ik van dichtbij mogen meemaken. Enkele jaren geleden geloofde ik zelfs niet meer in een nationaal kampioenschap. Niet omdat hij niet de beste is, maar omdat de motivatie ontbrak. Het incasseringsvermogen van een mens heeft ook een grens. Dat hij ooit nog Pan-Amerikaans kampioen zou worden, daar had ik al helemaal niet meer opgerekend. Wereldkampioen zal hij waarschijnlijk nooit meer worden. Was hij het wel geworden als we toen naar Koeperman hadden geluisterd? Misschien niet, maar we hadden als Suriname hem tenminste die kans moeten geven.

Gelukkig dat Telesur, een bedrijf dat kennelijk begrijpt hoe belangrijk het is om de lokale topsporters te waarderen, uiteindelijk een hand heeft uitgestoken naar Burleson. Ook Renzo Tjon A Joe, als ik de berichten goed heb begrepen, heeft intussen verbinding gekregen met het bedrijf. Hetzelfde geldt voor Miguel van Assen. Hopelijk mondt het uit in het daadwerkelijk ondersteunen van deze sporters die Suriname keer op keer positief internationaal in het nieuws brengen. Voor Burleson is het dan misschien te laat om serieus een gooi te doen naar het allerhoogste in zijn sport. Echter, Renzo en Miguel hebben nog een lange weg te gaan. Wat dat betreft ook de complimenten aan de Republic Bank die Jair Tjon En Fa op weg naar Tokio wil helpen.

Hopelijk doet dit goede voorbeeld andere bedrijven volgen. We kunnen natuurlijk ook op de overheid wachten, alleen weten we allemaal hoe dat zal aflopen. Ondertussen gaat Surinaams talent verloren. Talent dat met een steuntje in de rug, het heel ver had kunnen schoppen. En natuurlijk is het makkelijker om jongens en meisjes die een individuele sport beoefenen te steunen, dan teamsporters. Maar laat het bedrijfsleven dan ten minste één keer, buiten de overheid om, een fonds vormen waar toptalenten een beroep op kunnen doen. Waardoor de verantwoordelijkheid niet alleen ligt op het bord van een bedrijf als Telesur of de Republic Bank. Vele donateurs maken de kosten lichter, zullen we maar zeggen.

En als we toch bezig zijn ons talent eindelijk te ondersteunen, laten we niet stoppen bij de sporters. Ook in de kunst- en muziekwereld is het in het verleden misgegaan. Herinnert u zich Rohiet Tjon Poen Gie nog? De talentvolle danser die via crowdfunding uiteindelijk zijn droom in Nederland kon waarmaken? Er was geen geld voor de garantstelling. In mijn studententijd was dat ongeveer tienduizend euro's. Niks voor enkele grote Surinaamse bedrijven zou je denken. Het kwam echter niet. Ook Jeangu Macrooy vertrok met veel pijn en moeite. Tegenwoordig een ster in Nederland en dan is er natuurlijk wel interesse van het bedrijfsleven. Gelukkig is het met Rohiet en Jeangu goed gekomen.

Dan vraag ik me af of we een herhaling zullen krijgen met Amani Verwey, of dat we lessen hebben geleerd. U weet niet wie Amani is? Dat is Âdïka. Een van de grootste talenten, als je het mij vraagt. Enkele jaren geleden, na een optreden bij Got Talent, schreef ik op deze plek al dat ze een hele grote kan worden: iemand met de potentie om een wereldster te worden. Nu krijgt ook zij de kans haar talent te ontwikkelen in het buitenland. Allerlei extremen daargelaten, dat Âdïka er komt, daar ben ik van overtuigd! Het is te hopen dat het bedrijfsleven staat te dringen om haar de push te geven die ze nodig heeft. Het zal immers niet anders zijn, als ze over een paar jaar de absolute top bereikt!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina