Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Britse regering verkeert in een crisis

Britse regering verkeert in een crisis

09/07/2018 15:46

De wereld ziet er ineens heel anders uit voor premier May

De wereld ziet er ineens heel anders uit voor premier May Foto: Walesonline.co.uk  

LONDEN - De Britse regering verkeert in een crisis en de positie van Theresa May wankelt nadat twee van haar belangrijkste ministers zijn opgestapt uit onvrede met haar Brexit-koers. De premier maakte maandag bekend dat Boris Johnson van Buitenlandse Zaken ontslag heeft genomen. Zondag ging Brexit-minister David Davis hem voor.

De kans is aanwezig dat er de komende uren of dagen nog meer kabinetsleden de handdoek in de ring gooien. Davis en Johnson behoorden tot een groepje ministers dat voor een harde Brexit pleit: het is goed mogelijk dat hun vertrek voor een domino-effect zorgt. Na een slopende vergadersessie in haar buitenhuis leek het er vrijdagavond even op dat premier May haar kabinet eindelijk op een lijn had over de te voeren Brexit-strategie. Men schaarde zich achter het akkoord, geen van haar ministers stapte op.

Twee etmalen later ziet de wereld er heel anders uit. Het akkoord van vrijdag had veel weg van een aanzet tot een zachte Brexit, en kwam totaal niet overeen met de harde Brexit-visie van Davis en Johnson. Davis schreef in zijn ontslagbrief niet meer te geloven in de Brexit-strategie van May, die volgens hem de onderhandelingspositie van de Britten alleen maar verzwakte. Harde woorden van de man die tot een paar uur geleden verantwoordelijk was voor het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU). Johnson schrijft in zijn ontslagbrief dat zijn land een kolonie van de EU dreigt te worden. NOS.nl 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina