Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • WNF onderzoekt afname nesten reuzenschildpad

WNF onderzoekt afname nesten reuzenschildpad

06/07/2018 20:27 - Aidy Pinas-Agodeba

WNF onderzoekt afname nesten reuzenschildpad

 

PARAMARIBO - De drastische vermindering van het aantal nesten van de reuzenschildpad aitkanti leidt tot bezorgdheid bij het Wereld Natuurfonds (WNF) voor de Guyana's. Vijftien jaar geleden zijn er veertienduizend nesten geteld in Suriname; dit jaar waren dat er ruim achthonderd.

Het WNF is bezorgd, omdat de terugval niet alleen hier maar over de hele linie afneemt. Hanneke van Lavieren van het WNF zegt tegen de krant dat onderzocht wordt hoe dit komt. De organisatie weet niet zeker of bijvangst van vissers de voornaamste oorzaak is. Bij eerder onderzoek is wel gebleken dat tijdens het legseizoen aitkanti's als bijvangst in de netten verstrikt raken. Hiervan overleeft meer dan 30 procent niet.

Een andere oorzaak kan zijn dat de dieren in het najaar naar voedingsgronden in Canada trekken. "We willen dit alles nu goed onderzoeken, zodat we cijfermateriaal krijgen en precies weten waar de problemen liggen en daaraan iets kunnen doen. Het is door een natuurlijke cyclus van de reuzenschilpad wel normaal dat er fluctuaties zijn in het aantal nesten per jaar. Vaak is dit te zien in periodes van drie tot vier jaar. In de ene periode zijn er veel minder nesten dan in de andere. Dat heeft soms met natuurlijke oorzaken te maken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina