Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kritiek op Caricom-leiders

Kritiek op Caricom-leiders om Caribisch gerechtshof

06/07/2018 07:07 - Ivan Cairo

Caricom-leiders

Caricom-leiders  

PARAMARIBO - Bij de beëdiging woensdag van de nieuwe president van het Caribisch Gerechtshof (CCJ) is forse kritiek geuit op regeringsleiders van een aantal Caricom-landen. Sir Dennis Byron die vanwege pensioen terugtreedt als CCJ-president uitte in zijn afscheidsrede grote bezorgdheid dat het gros van de Caricom-landen de CCJ die nu al 13 jaar bestaat nog niet als hun hoogste gerechtelijke beroepsinstantie hebben aangenomen.

Van de vijftien Caricom-landen hebben alleen Barbados, Belize, Dominica en Guyana hebben dat gedaan.Byron stelde ervan overtuigd te zijn een instituut over te dragen dat de belangen van burgers van de regio tijdens zijn presidentschap goed heeft behartigd, zowel in haar originele jurisdictie en als laatste beroepsinstantie. Hij merkte op dat er geen achterstand is in de afhandeling van rechtszaken. Ook heeft het rechtscollege een significante bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van jurisprudentie in de regio. Daarnaast is het trustfonds, waaruit de operaties en instandhouding van de CCJ wordt gefinancierd "gezond", zei Byron.

"Toen ik de functie als president ongeveer zeven jaar geleden op mij nam, begon ik misschien met de naïeve verwachting dat tijdens mijn ambtstermijn alle resterende landen de afschaffing van de Privy Council als beroepsinstantie hadden voltooid en de CCJ als hun laatste hof van beroep hadden ingesteld", zei Byron. Hij hoopt dat na zijn vertrek dat wel gebeurt. De magistraat merkte op dat behalve dat met de CCJ voor burgers in de regio de toegang tot gerechtigheid is verbeterd aanname van dit hof als het hoogste gerechtshof, een symbolische stap had kunnen zijn in het decennialange dekolonisatieproces en het proces van zelfstandigheid in het Caribisch gebied.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina