Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Cashflow-cultuur

COMMENTAAR: Cashflow-cultuur

06/07/2018 12:00

COMMENTAAR: Cashflow-cultuur

 

DE ECONOOM STEVEN Debipersad heeft in een presentatie voor de Kenniskring het belang benadrukt om op te houden met de cashflow-cultuur, oftewel de cultuur van contante geldtransacties. Suriname moet overstappen op giraal geldverkeer en er moet gebruik worden gemaakt van de blockchain-technologie. Dit is het systeem waarbij alle financiële handelingen transparant zijn en de herkomst van geld gemakkelijk is te achterhalen.

De inleider heeft gezegd dat door de ingewortelde cashflow-cultuur het omschakelen naar giraal verkeer niet zonder tegenstand zal gebeuren. Daarmee heeft hij de kern van de zaak geraakt. Wie zijn oren goed te luisteren legt komt tot het besef dat er geen vertrouwen is in de Surinaamse munt en dat elke gelegenheid wordt aangegrepen om die om te zetten in vooral US dollars of in euro's. Dit heeft weliswaar niet zozeer te maken met giraal verkeer, maar vooral met de vrees voor nog meer momenten van inflatie van de Surinaamse munteenheid. Dit is geen ideale situatie, maar het wantrouwen brengt dat met zich mee.

Sommige cliënten hebben met banken slechte ervaringen. Administratieve fouten corrigeren kan maanden duren. Bij sommige banken is het bezorgen van bankafschriften pas na drie of vier maanden normaal. Dat is een ongerief: de cliënt kan geen maandelijkse controle uitoefenen op stortingen en verliest de regie over geld dat aan de bank wordt toevertrouwd.

Dat er iets ernstigs aan de hand is met het vertrouwen, blijkt ook uit de ervaringen van het bedrijf Remeko: dat een sms-betaalsysteem ontwikkelde waarmee via een simpel sms-bericht financiële transacties kunnen worden verricht. Vier jaar na introductie blijkt dit betaalsysteem geen ingang te hebben gevonden. De indruk bestaat dat veronderstellingen worden gelanceerd en conclusies worden getrokken over de cultuur van contante betalingen en gireren, zonder dat onderzoek naar wordt gedaan.

De hele heisa rond gireren betreft kennelijk niet de kleine man, want die gireert. Wel is die groep wantrouwend. Ook ontstaat er woede door de bekendmaking dat sommige banken extra kosten in rekening brengen voor transacties. Met al die willekeurige besluiten voelt de cliënt zich niet beschermd. De discussie moet zich niet beperken tot gireren, en het willen vangen van "grote vissen" maar in hoofdzaak mag de cliënt niet de dupe worden van ongefundeerde kostenverhoging. Wil men witwassers pakken, drugssmokkelaars en grote verdachte illegale geldstromen opsporen, dan moet de deskundigheid in huis worden gehaald om de pakkans te vergroten. Misschien is de blockchain-technologie de oplossing.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina