Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Anders denken

COLUMN: Anders denken

06/07/2018 14:00

COLUMN: Anders denken

Philomena Bijlhout  

Mijn invoelend en verstandelijk vermogen is het direct eens met president Bouterse als hij zegt dat Surinamers hun denkwijze moeten veranderen. Zeker als het gaat om het decriminaliseren en legaliseren van marihuana. Niet omdat ik zo graag een jointje opsteek. Ik ben meer van de sigaren. In mijn DNA meegekregen van mijn oma die graag een dikke Agio rookte en zo haar rustmomentje pakte op een dag. Nee, het heeft te maken met de zwaar verslaafde Dick die mij ooit eens in Nederland aansprak op de skatebaan. “Heb je kinderen?” “Ja.” “Dan moet je ze leren dat overal waar ine in zit slecht voor ze is: cocaïne, heroïne, amfetamine, morfine, ketamine, psilocybine”. Dick somde het allemaal op en was duidelijk een ervaringsdeskundige wat harddrugs betrof.

In Suriname zijn we hypocriet als het om de softdrug marihuana gaat. Ook wel wiet genoemd. Ik heb me laten vertellen dat zowel mensen die werken als niet werken het volop gebruiken. Voor vijf Surinaamse dollar koop je al een half grammetje voor je joint. Verkoopadressen te over: de Waterkant, Hogestraat, Drambrandersgracht, Flora en Tammenga. Eigenlijk in heel Suriname. Behalve natuurlijk in den elite birti. Maar rijk en arm, intellectueel en minder ontwikkeld doen het al jaren volop. Bovendien neemt het gebruik van medicinale wietolie volop toe. "Ook door mensen uit de top", vertrouwde men mij toe. Nee, ik noem geen namen want het gaat om hun gezondheid. En als het klopt, vergroot het dus ook hun invoelend en verstandelijk vermogen.

Ik ben benieuwd of president Bouterse die met zijn delegatie de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders in Jamaica bijwoont, voor zal stemmen als het gaat om de legalisatie van marihuana in de Caricom-landen. Uiteindelijk levert legalisatie banen op.  Voor de gebruiker is het veiliger gezien de kwaliteitsvoorwaarden en we kunnen eindelijk beginnen met het heffen van btw op dit nieuwe product. Bovendien komt meer ruimte vrij in onze overvolle gevangenissen. Vele landen zijn ons al voorgegaan en cannabis gebruik is wereldwijd.

President Bouterse doelde met zijn uitspraak natuurlijk op het anders denken dat wij na 155 jaar afschaffing van de slavernij, zelfstandiger, creatiever en onafhankelijker moeten zijn en denken. "Want aan de onmenselijke inzet van arbeid is reeds lang geleden een einde gekomen", zei hij letterlijk. Waarom is er dan zoveel commotie onder de leden van de winkeliers en ondernemersvereniging als het gaat om het verhogen van het minimumuurloon? De herrie liegt er niet om. "We zijn niet tegen maar we willen eerst in overleg", is hun eerste reactie. Er volgt een reeks aan dreigementen als dit voorstel wordt aangenomen: afvloeiing van personeel, sluiting van winkels en de loonsverhoging wordt doorberekend in de prijzen. Er wordt net niet gezegd dat de klant de Spaanse bok krijgt als die vóór de loonsverhoging is.

Wijs mij een winkelier aan die gewetensvol zijn producten verhoogt vanwege de continue devaluatie van de SRD en meteen ook het salaris van het personeel daarin meeneemt. Dat doet er geen één. Werknemers en klanten zijn overgeleverd aan de willekeur van winkeliers. Sommige prijzen hun artikelen in buitenlandse valuta en hanteren een wisselkoers ver boven de vastgestelde bankkoers. Tegenwoordig kun je de factuur op een Nederlandse rekening voldoen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De overheid gaat niet vrijuit en faciliteert dit soort praktijken. Hoe zit het met het veranderde denkvermogen en beleid van diezelfde overheid? Want waarom mag een toerist maximaal tienduizend euro of dollar het land binnenbrengen maar dit niet gebruiken voor grote aankopen terwijl de winkeliers hun koopwaar in valuta aanbieden. Raar overheidsbeleid. Anders denken is ook anders handelen. Is ook anders beleid maken. Voeg de daad bij het woord en verhoog het minimumuurloon.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina