Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname moet overgaan tot digitaal giraal verkeer

Cashflow-cultuur dringend omzetten naar giraal verkeer

06/07/2018 11:31 - Wilfred Leeuwin

Richard Kalloe tijdens zijn presentatie dinsdagavond in het Lalla Rookh-gebouw.

Richard Kalloe tijdens zijn presentatie dinsdagavond in het Lalla Rookh-gebouw. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Suriname zal zijn cashflow-cultuur, waar er sprake is van contante geldtransacties, snel moeten omzetten naar digitaal giraal geldverkeer. Daarbij zal bij voorkeur gebruik gemaakt moeten worden van de blockchain-technologie. Dat betekent dat alle financiële handelingen transparant zijn en de herkomst van geld gemakkelijk is te achterhalen. Tijdens een discussie van Kenniskring dinsdagavond in het Lalla Rookhgebouw, heeft econoom Steven Debipersad dit euro-probleem besproken en uitgelegd.

Suriname zal het imago van hoog risicoland nog lange tijd met zich meedragen en steeds verder geïsoleerd worden van de rest van de wereld terwijl burgers daar slachtoffer van zullen blijven. Het land deelt met Venezuela de status van hoog risico, de hoogste categorie. Wat Suriname betreft wordt verwezen naar de inbeslagname van een geldzending van de Centrale Bank van Suriname van negentien miljoen euro twee maanden terug door Nederland, de vele drugsvangsten en de zwakke positie van instituten in het land. De in beslagname van het geld zonder dat daarover enige duidelijkheid komt, houdt het land in een europroblematiek. Er moet ervoor gewaakt worden dat dit straks ook niet leidt tot een US dollar-probleem

Richard Kalloe heeft in een aparte presentatie erop gewezen dat de Surinaamse economie en het maatschappelijk verkeer in stand worden gehouden door een grote afhankelijkheid van illegale en informele sectoren en geldtransporten die niet traceerbaar zijn voor justitie. Eerder had ook directeur Wonnie Boedhoe van de Nationale Ontwikkelingsbank gewaarschuwd voor de cashflow-cultuur in Suriname. Debipersad zegt dat het omschakelen naar giraal verkeer, door de ingewortelde cultuur niet zonder tegenstand zal plaatsvinden. Het is echter wel een dringende noodzaak.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina