Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Caricom in 'tijdnood'

Caricom in 'tijdnood'

05/07/2018 15:04 - Ivan Cairo

Caricom in 'tijdnood'

President Desi Bouterse wordt begroet door premier Andrew Holness, premier van Jamaica tevens voorzitter van Caricom.  

PARAMARIBO - “Time is running out!” Caricom raakt in tijdnood om te komen met de aan de regionale bevolking beloofde voordelen van een gemeenschappelijke markt, de CSME. Vooral jongeren zullen niet langer wachten op de beloofde resultaten, waarschuwde Mia Mottley, premier van Barbados, tijdens de 39ste reguliere Caricom-top die woensdag in Montego Bay, Jamaica is begonnen. Ze herinnerde de regeringsleiders aan het “doel en de passie” van de integratiebeweging: vooruitgang voor de bevolking.

Mottley die enkele weken geleden gekozen werd als premier van Barbados neemt voor het eerst deel aan een Caricom-top in de functie van regeringsleider. Barbados is binnen de landenorganisatie de hoofdverantwoordelijke die erop moet toezien dat het beleid omtrent realisatie van de Caricom Single Market & Economy (CSME) goed van de grond komt. Mottley noemde een paar zaken die dringende aanpak behoeven, zoals het creëren van een gemeenschappelijk Caricom-luchtruim waardoor burgers zonder barrieres over en weer tussen de lidlanden kunnen reizen.

Ook collega Gaston Browne van Antigua en Barbuda voerde dit aan in zijn toespraak. "De gemeenschappelijke ruimte voor probleemloos intra-regionaal personenverkeer is waarmee we moeten beginnen indien we serieus zijn met de single market & economy. Dit is het vraagstuk dat we moeten aanpakken als we de betrokkenheid van onze burgers willen hebben", zei Mottley. De premier merkte op dat eengemeenschappelijke ruimte voor probleemloos reizen ook een gemeenschappelijk ruimte voor transport veronderstelt.

Ze riep de regeringsleiders op de problemen waarmee regionale carriers als Liat en Caribbean Airlines te kampen hebben, aan te pakken zodat het personenverkeer van eiland naar eiland en land naar land beter wordt. In zijn toespraak wees premier Browne er echter op dat dit vraagstuk niet alleen door regeringen opgelost kan worden. Het bedrijfsleven moet ook een actieve rol spelen bij verbetering en vergemakkelijking van het personenverkeer in de regio. Premier Mottley kondigde aan dat Barbados de visumplicht voor Haïti - ondertekenaar van het Herziene Verdrag van Chagauramas - zal afschaffen, omdat reizigers buiten de regio elke dag zonder visum naar het land kunnen reizen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina