Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Apinti-estafette verrast winkelpubliek

Apinti-estafette verrast winkelpubliek

02/07/2018 06:52 - Van onze redactie

De apinti-estafette begint bij het standbeeld van Kwakoe.

De apinti-estafette begint bij het standbeeld van Kwakoe. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Winkelpubliek, toeristen en voorbijgangers reageerden zaterdagochtend positief op de apinti-estafette van Okubua, waarmee Readytex de viering van zijn vijftigjarig bestaan inluidde.

Bij het standbeeld van Kwakoe begint Okubua-leider Ernie Wolf op de agida dron. Hij krijgt 'antwoord' vanaf diverse locaties en voegt zich bij de drummer op de hoek van de Zwartenhovenbrug- en Dr. Sophie Redmondstraat. Op de route naar de Maagdenstraat verzorgt een steeds grotere groep muzikanten een kort optreden.

Op de hoek bij Readytex, hoek Maagden- en Steenbakkerijstraat, is het gezelschap op volle sterkte. Het publiek geniet van deze culturele verrassing. "Dit is prachtig. Het is tap' kromanti", zegt Ilse Pinas (75) uit Zorg en Hoop die haar bezoek aan de markt even uitstelt om het optreden te volgen. "Dit is toch voor de emancipatie?"

Jaime Fraga (24) uit Cuba woont en werkt sinds 2016 in Suriname. "Ik hoor dit voor het eerst", zegt hij. "Het is mooi." Dat vindt ook Alex Lopes (60) uit Cayenne, die vakantie houdt in Suriname. "Dit is heel goed, erg origineel en authentiek", zegt hij enthousiast.

Met Paremuru, Sambura Maestro en het Javaanse Anklong-orkest zet Readytex de viering voort op 11 augustus, de dag der Inheemsen waarop ook de Javaanse immigratie wordt herdacht. Op 15 oktober, de echte verjaardag van Readytex bundelen samburadansers, een brassband en een tazzagroep hun krachten.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen