Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Monument tot slaaf gemaakten onthuld

Monument tot slaafgemaakte Afrikanen winti fasi onthuld

01/07/2018 08:46 - Audry Wajwakana

Monument tot slaafgemaakte Afrikanen winti fasi onthuld

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Dit is het begin dat Afro-Surinamers eindelijk kunnen accepteren dat winti daadwerkelijk een bribi is.” Dorenia Babel, okomfo fu kondre, gelooft er stellig in dat met de onthulling van het Monument van de tot slaafgemaakte Afrikanen de boodschap duidelijk is naar mensen die nog terughoudend zijn over het zwart bewustzijn. De wintipriesteres is de initiatiefnemer van het nieuwe monument nabij Ston Broki aan de Waterkant, dat bij 155 jaar herdenking afschaffing slavernij winti fasi is onthuld aan de vooravond van 1 juli. Op die plek hebben volgens haar, de tot slaafgemaakte mensen voor het eerst voet aan wal gezet in Suriname.

De culturele ceremonie begint bij de Platte brug, de aanmeerplaats waar kleine boten de vaarroute tussen het district Commewijne en Paramaribo onderhouden. Voordat er gelopen wordt naar het Oude en Nieuwe Vlaggenplein gaan Inheemsen cultureel in gebed. Een leba loopt voorin met een printabezem die de weg 'schoonveegt' voor de zingende stoet. Een man draagt op zijn hoofd een versierde maripaboto (schutblad van de maripapalm) met bloemen, dranken en vruchten erin, die later in het midden van de Surinamerivier te water wordt gelaten.

De hele ceremonie gaat gepaard met zang, dans, muziek en plengoffers, waarbij enkele mensen winti krijgen, onder wie voorzitter Henk Herrenberg van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren. Hij barst steeds in tranen uit, ook als hij het publiek toespreekt. "Den winti feni dati mi no musu pley voorzitter dya, ma dat mi musu tron onderdeel fu a ceremonie. Fu dati mi e taki den tangi. Ik word straks tachtig en nu pas leer ik hoe we het moeten doen", zegt hij zwaar geëmotioneerd.

Herrenberg onthult het monument samen met vicepresident Ashwin Adhin, die ook aan de culturele ceremonie heeft deelgenomen. Het monument is een gedenkplaat die gedragen wordt door een zwarte en witte pilaar. Tussen de pilaren hangt een goudkleurig anker aan een ketting, met daaronder een gebroken ketting. De organisatie van de ceremonie lag in handen van Fiti fu wini.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina