Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSB wil sociale dialoog over minimumloon

VSB wil nieuw minimumloon na sociale dialoog

30/06/2018 21:41 - Van onze redactie

VSB wil nieuw minimumloon na sociale dialoog

 

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven is niet gediend van de manier waarop minister Soewarto Moestadja van Arbeid het nieuwe minimumuurloon wilde realiseren. De ondernemersorganisatie vreest dat de verhoging van 37 procent haar leden zwaar op de maag zal liggen. “De stuwende werking kan ook onnodig inflatie aanwakkeren en andere macro-economische en monetaire gevolgen hebben, hetgeen Suriname op dit moment niet kan gebruiken”, aldus de VSB.

In een concept-staatsbesluit dat nu in behandeling is bij de Staatsraad stelde Moestadja voor dat per 1 juli het minimumuurloon wordt getild van SRD 6,14 naar SRD 8,40. Voor winkels (behalve buurtwinkels met minder van vier werknemers) zou dit moeten gaan van SRD 7,37 naar SRD 10,08 en voor horeca- (met meer dan twaalf werknemers) en bewakingsbedrijven van SRD 8,60 naar SRD 11,76. Noch het bedrijfsleven, noch de vakbeweging blijkt op de hoogte te zijn van het concept-staatsbesluit dat de minister aan de Staatsraad aanbood, met de bedoeling dit snel goedgekeurd en gepubliceerd te krijgen.

Echter, in plaats van een plenaire beslissing, besloot de raad de afgelopen week om komende woensdag in commissieverband de zaak te bespreken. Ondertussen zijn na publicatie door dit medium woensdag over de intenties van de minister, zowel Moestadja als de VSB in de pen geklommen. Moestadja voornamelijk om aan te geven dat het concept nog bij de Staatsraad is en de VSB om zich te beklagen over het feit dat het product niet in overleg tot stand is gekomen. Moestadja benadrukt dat het voorstel berust op "degelijke economische en sociale overwegingen". De VSB pleit voor het sociaal overleg, en blijft erbij dat ook bij dit vraagstuk dit pad had moeten worden bewandeld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina