Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President ondertekent grondenrechtendocument

President ondertekent alsnog grondenrechtendocument

30/06/2018 09:01 - Gilliamo Orban

Op 6 augustus 2017 ontving president Desi Bouterse (r) de gezamenlijke verklaring van de regering en het traditioneel gezag van de inheemse volken naar de wettelijke erkenning van de grondenrechten van toenmalig Vidsvoorzitter Lesley Artist (l) en minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Op 6 augustus 2017 ontving president Desi Bouterse (r) de gezamenlijke verklaring van de regering en het traditioneel gezag van de inheemse volken naar de wettelijke erkenning van de grondenrechten van toenmalig Vidsvoorzitter Lesley Artist (l) en minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Foto: gov.sr  

Redi Doti - President Desi Bouterse heeft alsnog zijn handtekening geplaatst onder het grondenrechtendocument dat hij op 7 augustus 2017 weigerde te ondertekenen. Het staatshoofd gaf destijds aan dat het stappenplan en de gezamenlijke verklaring eerst door de Raad van Ministers moesten worden doorgenomen. Dat is inmiddels gebeurd.

Met de ondertekening is een belangrijke stap gezet om wet- en regelgeving te maken. Tijdens de activiteiten van Dag van Nationale Rouw en Verzoening te Redi Doti heeft Bouterse het document overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. "Dit is een mijlpaal om via De Nationale Assemblee te komen tot een volledige ingebruikname van wet- en regelgeving", zei de president.

Ook Dikan benadrukte dat het gaat om een zeer belangrijk document. "Het is een grote verantwoordelijkheid, maar met de medewerking van alle Inheemsen groepen en tribale volken kunnen we over een jaar een wetsproduct aanbieden aan DNA", zei de minister. Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) was echter niet aanwezig in Redi Doti.

Voorzitter Theo Jubitana zegt dat de Vids niet formeel is uitgenodigd voor de activiteit. "Maar over het algemeen zijn we wel blij met deze formele commitment van de  regering op hoogste niveau. We verwachten niets anders dan dat het stappenplan volledig wordt uitgevoerd, met inachtneming van de principes van de gezamenlijke verklaring", zegt Jubitana.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina