Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minimumuurloon per 1 juli naar SRD 8,40

Minimumuurloon per 1 juli naar SRD 8,40

28/06/2018 10:26 - Van onze redactie

Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie,  is voorzichtig optimistisch over het nieuwe minimumuurloon.

Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie, is voorzichtig optimistisch over het nieuwe minimumuurloon. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het minimumuurloon springt per 1 juli van SRD 6,14 naar SRD 8,40. Dit is opgenomen in een staatsbesluit dat een dezer dagen zal worden gepubliceerd. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid stelt in het besluit dat het minimum-uurloon voor winkels (behalve buurtwinkels met minder dan vier werknemers) stijgt van SRD 7,37 naar SRD 10,08. Horecabedrijven met minstens twaalf werknemers en bewakingsbedrijven moeten per 1 juli SRD 11,76 per uur betalen; SRD 3,16 meer dan zij nu neertellen.

In de nota van toelichting schrijft Moestadja dat in overleg met de sociale partners en op aandringen van de vakbeweging de beslissing is genomen, vooruitlopend op de integrale herziening van de wetgeving voor het minimumuurloon en het vaststellingsmechanisme. De bewindsman maakt melding van een spoedmaatregel, "teneinde zorg te dragen voor enig herstel van de koopkracht van de lagere loonschijven". Het gaat in alle gevallen om een verhoging van 37 procent.

Voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) kwam de informatie woensdag als verrassing. De organisatie wil zich eerst intern beraden, voordat zij zich uitspreekt in de pers. Armand Zunder is voorzichtig optimistisch omdat niet duidelijk is of het bedrijfsleven dit kan dragen. De voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO) zegt dat eerst moet worden berekend wat op basis hiervan het nettoloon wordt van de gemiddelde werknemer. "Dat geeft de koopkracht weer en dan kan je zien of men daarmee kan uitkomen."

In de genoemde categorieën werken heel veel mensen, meent de vakbondsleider. "Elke verhoging is van belang, dus het is een goede zaak", concludeert hij. Aan de andere kant maakt Zunder zich zorgen om de draagkracht van het bedrijfsleven. "Als door de toegenomen kosten nu, ook weer bedrijven in problemen komen of mensen afvloeien dan moet je je zorgen maken." Zunder weet niet of dit het geval zal zijn, maar betoogt dat het wel van belang is dit in ogenschouw te nemen, omdat de mensen waar het om gaat, doorgaans aan de onderkant van de samenleving zitten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina