Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Suralco-soap

COMMENTAAR: Suralco-soap

28/06/2018 12:00

COMMENTAAR: Suralco-soap

 

HOE LANGER HOE meer vreemde bewegingen rond de voorgenomen sloopwerkzaamheden van de Suralco-plant en -aluinaarderaffinaderij worden waargenomen, hoe groter de waas van geheimzinnigheid. Zwaar materieel schijnt te worden aangevoerd. Voor het lossen wordt de steiger van de Suralco te Paranam gebruikt. De geheimzinnigheid en de openbaarheid rond de ontmanteling van plant en raffinaderij dateren vanaf het moment dat Suralco buiten de regering om heeft geprobeerd van districtscommissaris Armand Jurel toestemming te krijgen voor de werkzaamheden.

Over het bedrijf dat belast is met de ontmanteling zijn bijzonderheden vrijgegeven. Er kunnen sancties worden opgelegd aan de uitvoerder wanneer niet binnen de afgesproken periode wordt begonnen met de werkzaamheden. Dit geeft de reden aan waarom er zoveel haast gemaakt wordt met de ontmanteling. Er moet een reden zijn, dat de regering toestaat dat de Suralco haar gang gaat. Wat schuilt hierachter? We moeten niet vergeten dat de maatschappij had laten doorschemeren dat personen binnen het beleidscentrum kennis dragen van de voornemens van de multinational om te ontmantelen. Van regeringszijde is geen ontkenning gekomen. Dat brengt in elk geval functionarissen in verlegenheid die belast zijn met de bescherming van het Surinaamse belang, want de vraag is waarom Suralco het risico zou lopen zich te bedienen van onjuiste informatie.

Het idee dat er meer schuilt achter het uitblijven van transparantie van regeringszijde wordt versterkt door te 'dokken' voor een confrontatie met De Nationale Assemblee. Bespreking van de kwestie wordt op de lange baan geschoven. Oppositie en coalitie hebben herhaaldelijk aangedrongen op een nieuwe bespreking van de ondeugdelijke intentieverklaring tussen de presidentiële commissie en Alcoa. De intentieverklaring is eerder door het parlement afgewezen. De volksvertegenwoordiging wil wijziging daarvan. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft trouwens gezegd dat beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst niet mogelijk is, zonder het parlement.

Tot overmaat van ramp lijkt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson buitenspel gezet, getuige zijn weigering een reactie te geven op de gang van zaken. Voor informatie verwijst hij naar de president en de presidentiële commissie. Een ernstige kwestie staat nu overeind. In een brief van vicepresident Ashwin Adhin aan de assemblee, staat dat de inhoud van de intentieverklaring wordt uitgevoerd, ondanks de afwijzing van de intentieverklaring door het college. Rechtsgeleerden zouden moeten uitzoeken of hier geen sprake is van een constitutionele crisis. Uitvoering van een ondeugdelijk document dat door de volksvertegenwoordiging is verworpen, is een regelrechte belediging van het volk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina