Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wees er voor een ander, geef bloed

Wees er voor een ander, geef bloed

14/06/2018 05:04 - Aidy Pinas

Wees er voor een ander, geef bloed

 

PARAMARIBO - Transfusie van bloed en bloedproducten helpt elk jaar miljoenen levens redden. Hierdoor kunnen patiënten die lijden aan levensbedreigende aandoeningen geholpen worden. Ze kunnen langer leven en hun kwaliteit van leven kan vergroot worden. Vandaag wordt wereldwijd aandacht besteed aan bloeddonoren. Het thema van dit jaar luidt: 'Wees er voor iemand anders. Bloed geven. Deel het leven'.

Fauzia Poese, adjunct medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, typeert de bloeddonor als een levensredder, omdat bloed in feite alleen met bloed kan worden vervangen. "Als iemand bloed heeft verloren is bloed toedienen de beste manier om te helpen." Het is een onmisbaar product in een ziekenhuis voor mensen die veel bloed verloren hebben of verliezen. Het is niet alleen nodig in acute of trauma situaties zoals bij een aanrijding.

"In andere situaties zoals darmbloeding bij een patiënt of zwangere die plotseling veel bloed verliest heb je ook bloed nodig", vertelt Poese. Bloed mag niet zomaar worden toegediend; het moet veilig zijn. De directeur heeft niet meegemaakt dat er op enig moment geen bloed aanwezig was in het ziekenhuis. Wat wel eens gebeurt is dat bloed van een specifieke bloedgroep niet voor hand is op het moment dat het nodig is, "maar er zijn andere opties."

In veel landen is de vraag groter dan het aanbod, en de bloeddiensten staan voor de uitdaging om voldoende bloed beschikbaar te stellen en tegelijkertijd de kwaliteit en veiligheid ervan te waarborgen. Voldoende aanbod kan alleen worden gegarandeerd door regelmatige donaties door vrijwillige, onbetaalde bloeddonoren. De Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis heeft 5500 donoren, maar het streefcijfer is 11.000.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina