Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen termijn aan goedkeuring EPA

Geen termijn aan goedkeuring EPA

11/06/2018 05:29 - Ivan Cairo

Geen termijn aan goedkeuring EPA

 

PARAMARIBO - Suriname en andere Cariforum-landen zijn niet gebonden aan een bepaalde termijn om de EPA, de handelsovereenkomsten met de Europese Unie (EU), te ratificeren. De EPA-agreement is daar duidelijk over, zegt Joyce Naar, deskundige op het gebied van internationale handelsovereenkomsten. Onlangs heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) De Nationale Assemblee opgeroepen het akkoord snel goed te keuren.

In een communiqué werd gesteld, dat volgens de overeenkomst "de individuele landen binnen uiterlijk tien jaar dit verdrag door hun nationale parlementen" moeten laten ratificeren. "Dit is onjuist en dient te worden gecorrigeerd. De juiste informatie is dat in de EPA-overeenkomst geen datum voor ratificatie wordt genoemd", meent Naar. Ze verwijst naar artikel 243 waarin staat dat de overeenkomst in werking treedt op de eerste dag van de maand na die waarin de partijen elkaar hebben geïnformeerd over de voltooiing van de vereiste procedures.

De deskundige stelt dat in afwachting van de inwerkingtreding van de overeenkomst de EU en de Cariforum-staten afspreken om de overeenkomst, volledig of gedeeltelijk, voorlopig toe te passen. Dit kan gebeuren door voorlopige toepassing van de wetgeving van een ondertekenend land of door ratificatie van de overeenkomst. De secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie moet worden geïnformeerd over de voorlopige toepassing.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina