Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister ‘onbevoegd’ korpschef te ontheffen

Minister ‘onbevoegd’ korpschef te ontheffen

09/06/2018 10:56 - Ivan Cairo

De woensdag uit zijn functie ontheven waarnemend korpschef Antonio Chin.

De woensdag uit zijn functie ontheven waarnemend korpschef Antonio Chin. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Ingewijden zijn van oordeel dat de minister van Justitie en Politie “onbevoegd” is om waarnemend korpschef Antonio Chin uit zijn functie te ontheffen. Ook is hij niet de autoriteit om een opvolger aan te stellen. In beide gevallen ligt de wettelijke bevoegdheid bij de president. Een jurist noemt op basis van anonimiteit de actie van minister Stuart Getrouw “een blunder”.

Een voormalig politieofficier stelt dat de bewindsman buiten zijn bevoegdheden is getreden. "Het Politiehandvest is helder over het aanstellen van een korpschef." Ook is volgens deze bron haarscherp gedefinieerd dat de korpschef belast is met de organisatie en het beheer van de politie. Hij is verantwoordelijk voor de operationele zaken, niet de minister. Volgens artikel 10 van het Politiehandvest wordt de korpschef "als zodanig benoemd en ontheven door de president." Die regel kan niet zonder meer opzij gezet worden, vindt de ex-politieofficier.

Advocaat Hugo Essed reageert genuanceerd op deze kwestie. Hij wijst er op dat Chin niet ontslagen is maar ontlast van de taken als waarnemend korpschef. Essed zegt dat ofschoon het de president is die mag ontslaan, de Personeelswet ministers bepaalde bevoegdheden toekent waardoor zij tegen ondergeschikten kunnen optreden, dus deze ook zouden kunnen ontlasten van bepaalde taken. Ook voert Essed aan dat Chin geen korpschef was, maar slechts met de taken van een politiechef was belast. "Hij was het dus niet eens", aldus de rechtsgeleerde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina