Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Misschien doen wij niet meer mee’

‘Misschien doen wij niet meer mee’

08/06/2018 06:06 - Gilliamo Orban

Cecil Main, Salomon Emanuels en Edgar Eduards tijdens de persconferentie  over de kwestie granman Saramaccaners

Cecil Main, Salomon Emanuels en Edgar Eduards tijdens de persconferentie over de kwestie granman Saramaccaners Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De krutu, die donderdag gehouden zou worden om een granman voor de Saramaccaners aan te wijzen, zal op 22 juni plaatsvinden in Paramaribo. Cultuurantropoloog Salomon Emanuels en raadsadviseur Eddy Jozefzoon die het proces begeleiden, willen hiermee de al jaren durende ruzie binnen de Saramaccaanse stam beëindigen.

Emanuels: "We zijn op één lijn met de groepen die gaan deelnemen aan de krutu en mocht er wat zijn, dan kunnen we erover praten. Bij hem is niet bekend dat de groep van twaalf lo waarschijnlijk niet zal participeren. De andere groepering hangt Albert Abokoni aan. De groep die Naze Amina als grootopperhoofd heeft aangewezen, heeft al in een vroeg stadium aangegeven niet te zullen deelnemen aan de vergadering.

Emanuels wil niet dat de krutu in het Boven-Surinamegebied wordt gehouden om calamiteiten te voorkomen. Eerder was gesteld dat alleen hoofdkapiteins, kapiteins en hoofdbasya die een beschikking hebben van de overheid de krutu mogen bijwonen. "Maar nu mogen er twee basya bij zijn", zegt de cultuurantropoloog.

De twaalf lo blijft erbij dat alle basya betrokken moeten worden en wil dat de krutu te A­tjoni gehouden wordt. "Er zullen zondag hoofdkapiteins naar Paramaribo komen en we zullen dan besluiten of we meedoen aan de krutu. Misschien doen wij niet meer mee", zegt Peter Amoida, secretaris van de twaalf lo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina