Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie overweegt obligatielening

Staatsolie overweegt internationale obligatielening

07/06/2018 10:43 - Ivan Cairo

Staatsolie overweegt internationale obligatielening

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het plaatsen van een obligatielening van minstens 300 miljoen US dollar zal Staatsolie zodanig moeten positioneren dat haar schuldenportefuille wordt gediversificeerd. Het bedrijf zal daarmee ook meer financiële armslag te krijgen om haar strategisch beleid voor de komende periode zonder problemen uit te voeren. Deze grotere stap in de internationale kapitaalmarkt zal Staatsolie ook meer bekendheid geven bij investeerders, wat het pad zal vereffenen voor meer leningen in de toekomst, indien nodig. Dit kwam woensdag naar voren tijdens een persconferentie van de directie van de oliemaatschappij.

Tijdens zijn presentatie voerde Staatsolie-directeur Rudolf Elias aan, dat de recente herfinanciering van een aantal schulden door een consortium van buitenlandse banken ook in dat kader is gedaan. Drie afzonderlijke schulden -bij de overheid en banken- werden overgenomen met een nieuwe lening van 625 miljoen Amerikaanse dollar. Met het leeuwedeel -337,5 miljoen US dollar- werden schulden bij de overheid direct afgelost en ook het overheidsaandeel in de Meriangoudmijn. Staatsolie zou de oude schulden binnen termijnen van 2, 4 en 8 jaar moeten aflossen. Met de herschikking krijgt het bedrijf de ruimte dat in 7 jaar te doen tegen 7 procent rente.

Financieel-directeur Agnes Moensi legde uit dat met de herfinanciering het bedrijf een besparing op rentekosten van ruim drie miljoen US dollar realiseert. Ook komt jaarlijks nu bijkans honderd miljoen US dollar vrij die de maatschappij zal investeren in projecten die haar gunstiger moet positioneren. Staatsolie is, gelet op haar huidig verdienvermogen en schuldenportefeuille, goed om ruim 1 miljard US dollar te kunnen lenen, zei Moensi. Echter wil het bedrijf zich niet volledig richten op banken, vandaar dat de plaatsing van obligaties op de internationale markt wordt voorbereid.

Ook zullen twee ratingbureaus worden benaderd om de maatschappij een rating te geven. Het plaatsen van internationale obligaties is mede afhankelijk van de rating die het bedrijf zal krijgen. Hoe gunstiger de rating, hoe beter het bedrijf in de markt ligt. De eventuele plaatsing van obligaties op de buitenlandse kaiptaalmarkt zal in Suriname worden gelanceerd. Ook beleggers in Suriname zullen mogen meedoen. Indien het beoogde bedrag van minstens 300 miljoen US dollar wordt opgebracht, zal direct de helft van de recent aangegane schuld worden afgelost. Dat is met het consortium afgesproken, zei Moensi.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina