Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Handelsoorlog kan effect hebben op Suriname

Handelsoorlog kan effect hebben op Suriname

07/06/2018 22:02 - Ivan Cairo

VSB-directeur Steven McAndrew.

VSB-directeur Steven McAndrew. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname moet de ontwikkelingen over het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) goed in de gaten houden. De import van producten uit de EU zal duurder worden als de productiekosten in Europa toenemen vanwege de tarieven van de VS en de tegenmaatregelen die de EU gaat nemen. “Het is dus aan te raden goed te volgen wat de EU gaat doen”, zegt Joyce Naar, deskundige op het gebied van internationale handelsafspraken.

Amerika heeft vorige week het importtarief op staal uit de EU verhoogd naar 25 procent en dat van aluminium naar 10 procent. Naar voorziet dat bij een handelsoorlog de consument het gelag zal betalen. De import van allerlei producten zou duurder kunnen worden afhankelijk van de hoeveelheid staal en aluminiumproducten die worden geïmporteerd en uit welke landen. Het hangt ook af van de aanvoerroute die wordt gebruikt door de EU- en Amerikaanse producenten.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) houdt er rekening mee dat een handelsoorlog tussen de twee handelspartners ook een negatieve invloed kan hebben in Suriname. "Afhankelijk van waar inputs worden gehaald, kan het kostenverhogend werken. Indien uit Europa wordt ingevoerd, zal het geen impact hebben, maar bij import uit de VS kan dat wel zo zijn. Hetzelfde geldt voor eindproducten uit de VS", zegt VSB-directeur Steven McAndrew. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina