Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Erbarmelijke situatie Internaat Stoelmanseiland

Erbarmelijke situatie Internaat Stoelmanseiland

07/06/2018 05:17 - Gilliamo Orban

Het internaat te Stoelmanseiland.

Het internaat te Stoelmanseiland. Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - Mocht er geen verandering komen in de huidige erbarmelijke situatie waarin het internaat op Stoelmanseiland zich bevindt, zal het opvangcentrum niet aantrekkelijk meer zijn voor de kinderen. Hierdoor kan het verblijf haar deuren sluiten. “Ik hoop dat het niet zover komt en dat er spoedig verandering komt in onze situatie. We hebben niet de hele dag stroom en er komt geen water uit de kraan. De kinderen moeten in de rivier baden en water in emmers opslaan om het toilet door te spoelen”, schetst Franklin Misiekaba, coördinator van het internaat, de toestand.

Momenteel verblijven twaalf kinderen in het opvangcentrum. "Als de situatie in het internaat hetzelfde is als in hun dorp, heeft het geen zin dat zij in het opvangcentrum blijven." Hij zegt dat het internaat wel beschikt over een generator, maar het geld niet heeft om brandstof te kopen. Door het defecte waterleidingsysteem, komt er geen water meer uit de kraan. Het terrein van het waterstation is momenteel ook overwoekerd door gras.

Ook is er veel onkruid op de terreinen waarop de vier grote gebouwen van het internaat staan. "Wij hebben geen tuinman, maar ik zorg ervoor dat waar we lopen wordt gemaaid", zegt de coördinator. Ook zijn de gebouwen aangetast door houtluizen. "De panden worden verwaarloosd en dat is heel erg voor deze mooie gebouwen. De kinderen willen de terreinen niet schoonmaken en zeggen dat het werk van de overheid is." Los van de bovengenoemde situatie wordt er niet tijdig voedingsmiddelen geleverd. "Soms moet ik kantoren platlopen om dat te bewerkstelligen."  

Eerder heeft het opvangcentrum dertig pupillen gehuisvest. Het internaat kan meer dan vijftig leerlingen opvangen. "Eén van de redenen waarom we weinig kinderen hebben, is omdat de schoolboten veel van de dorpen aandoen. Hierdoor hoeven ze niet in het internaat te verblijven", zegt de coördinator. Een ander dilemma, is dat als het internaat op volle toeren zou draaien, de schoolboten niet meer nodig zouden zijn. Maar het abrupt stoppen met de schoolboten, zal volgens hem gevolgen hebben voor de boothouders. Het gaat vaak om mensen die met dit inkomen hun gezinnen moeten onderhouden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina