Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nazaten Hindostaanse immigranten gedecoreerd

Nazaten Hindostaanse immigranten gedecoreerd

05/06/2018 21:52 - Donovan Mijnals

Het moment waarop SVB-voorzitter John Krishnadath wordt gedecoreerd door president Bouterse. Naast hem staat ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori.

Het moment waarop SVB-voorzitter John Krishnadath wordt gedecoreerd door president Bouterse. Naast hem staat ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Ik werk niet voor een bekroning, maar het is wel fijn om gewaardeerd te worden”, zegt Riaz Ahmadali. De musicus behoorde dinsdag tot de 32 mensen die in verband met 145 jaar Hindostaanse Immigratie door president Desi Bouterse zijn gedecoreerd in de Congreshal. “Als nazaat van zij die toen naar Suriname kwamen, leveren wij nu op een andere manier een bijdrage aan de opbouw van het land.” Ahmadali staat al jaren in de schijnwerpers, onder andere als dirigent van de prestigieuze muziekformatie Yaadgaar Orchestra.

Ahmadali zegt dat hij de decoratie aan zijn ouders zou willen opdragen vanwege het voorbeeld dat ze voor hem geweest zijn. Naast de muzikant is onder anderen ook ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori gedecoreerd. Hij mag zich nu Commandeur in de Ere Orde van de Palm noemen. President Bouterse begon zijn openingsspeech in verschillende talen om te benadrukken hoe normaal het is dat er in Suriname al langer dan een eeuw verschillende talen gesproken worden. "De doorsnee Surinamer merkt niet eens meer dat onze taal een smeltkroes is geworden en een duidelijk voorbeeld is van integratie en eenheid", zei het staatshoofd.

Hij merkte op dat Suriname in een sterk verdeelde wereld is uitgegroeid tot het land van vrede en eenheid. Bouterse stond er verder bij stil dat de toenmalige contractarbeiders vaak onder valse voorwendselen naar Suriname gelokt werden en er voor een karig loon moesten werken. De contractarbeiders moesten na de afschaffing van de slavernij op de plantages werken, die volgens hem niet waren veranderd. "Ik breng u verder in herinnering dat ook deze gebeurtenis in de Surinaamse geschiedenis werd vastgelegd door de kolonisator. Dat houdt in dat veel van de historische feiten zijn verdraaid om hun wandaden te verbergen."

Zo noemde de president Barnett Lyon die onder meer agent-generaal voor de immigratie is geweest. Hoewel hij verantwoordelijk was voor de dood van veel Hindostaanse immigranten, werd hij decennialang als held vereerd met een borstbeeld aan de Grote Combéweg. Pas vorig jaar werd dat beeld vervangen door een beeld van Janey Tetary, een verzetsstrijder die een opstand tegen Lyon geleid heeft, en in opdracht van hem is doodgeschoten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina