Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederland confisqueert geldzending Suriname

Nederland confisqueert grote geldzending Suriname

16/05/2018 08:25 - Van onze redactie

Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname.

Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - In Nederland is enkele weken geleden een grote geldzending die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is verzorgd, door de Nederlandse douane aangehouden. Dit wordt tegenover de Ware Tijd bevestigd door bankgovernor Glenn Gersie en de Nederlandse ambassade. Het gaat om geld van lokale banken dat ter beschikking gesteld moest worden aan banken in Nederland om onderlinge transacties voor cliënten te financieren.

Gersie benadrukt dat het geen geld van de Centrale Bank is. Als faciliteit aan de lokale banken vervoert de bank minstens één keer per maand hun vreemde valuta, mede vanwege het verscherpte toezicht op internationale geldstromen. Deze werkwijze biedt meer garanties dat zij zonder problemen aan hun verplichtingen in het buitenand kunnen voldoen. Van ondernemers werd vernomen dat het zou gaan om een totaalbedrag van ruim 31 miljoen euro. Dit wordt echter tegengesproken door Gersie. Volgens hem is het bedrag "beduidend lager", maar nog altijd "fors".

Intussen heeft de bank al stappen ondernomen om de geldzending vrij te krijgen. Het is de eerste keer dat dit is gebeurd. Bij eerdere gelegenheden volstond Nederland met het stellen van de gebruikelijke vragen aan de Centrale Bank. Deze keer schijnt de Nederlandse douane geen genoegen te nemen met de reguliere antwoorden en kreeg de Centrale bank een reeks aanvullende vragen te beantwoorden. De bank is voorgehouden dat de aanhouding te maken heeft met een zogenoemd "fenomeenonderzoek". Wat dat precies inhoudt is Gersie niet duidelijk.

"Het is ons bekend dat een internationale geldzending van de Surinaamse Centrale Bank in Nederland voorwerp van onderzoek is door het OM", zegt Maurice Pourchez van de Nederlandse ambassade. Voor verdere details verwijst hij naar de daartoe bevoegde instanties in Nederland.

Governor Gersie wijst erop dat steeds meer strengere regels gelden in het internationale financieel verkeer. Correspondentbanken willen niet het risico lopen miljarden aan boetes te krijgen omdat ze zaken hebben gedaan met een buitenlandse bank die zich met illegale transacties zou bezighouden. Hierdoor wordt het zakendoen van banken in kleine landen waaronder Suriname ernstig bemoeilijkt. "We hebben een probleem met correspondent banking", aldus Gersie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina