Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lichte stijging kleinschalige drugssmokkel baart zorgen

Lichte stijging kleinschalige drugssmokkel baart zorgen

16/05/2018 00:04 - Van onze redactie

Carl Breeveld van de vaste parlementaire commissie voor Justitie en Politie vraagt meer aandacht voor het drugsprobleem.

Carl Breeveld van de vaste parlementaire commissie voor Justitie en Politie vraagt meer aandacht voor het drugsprobleem. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De politie heeft in de afgelopen maanden een lichte stijging gezien in kleinschalige drugssmokkel via pakketten die bij particuliere pakkettendiensten worden aangeboden voor verzending naar Europa. Het hoofd van de Narcotica Brigade, Humphrey Naarden, zegt dat de stijging niet alarmerend is, maar wel zorgen baart. Statistieken zijn er nog niet.

Het Openbaar Ministerie heeft in dit verband vanaf vorig jaar augustus tientallen zaken bij de rechter voorgebracht. Er is niet alleen smokkel via pakketten; er worden ook jonge mannen en vrouwen geronseld door drugshandelaren, om cocaïne naar Europa te smokkelen, soms via Frans-Guyana. Sommige verdachten kregen een vrij lage straf van de rechter, maar vooral de officieren van justitie Roline Gravenbeek en Reshma Rathipal eisten fikse straffen. Ze hopen dat de opgepakte drugsmokkelaars daardoor beseffen dat zij ver weg moeten blijven van de drugswereld.

De deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, vertelde de krant eerder dit jaar dat drugsmokkelaars weer in het circuit belanden omdat de straffen tegen hen vrij laag zijn en Suriname zeer aantrekkelijk is voor drugsmokkelaars. Carl Breeveld van de vaste parlementaire commissie voor Justitie en Politie zegt dat deze commissie sinds vorig jaar aandacht vraagt voor het drugsprobleem. Het is hem opgevallen dat er in de media steeds meer berichten verschijnen over drugszaken.

"De gevallen worden niet minder. Elke dag raak je geconfronteerd met nieuws over drugssmokkel. We kennen de gevallen, maar nadat de kwestie een paar keer is besproken hoor je er niet veel meer over. Het lijkt wel alsof je elke keer tegen een muur aanloopt als je verder wil weten wat er gebeurt met het onderzoek. Die muren moeten gesloopt worden." De politicus zegt dat er binnen de commissie over het probleem gesproken wordt, maar recent is niet veel aandacht besteed aan drugsbeleid.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina