Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verzekering zuigelingen

COMMENTAAR: Verzekering zuigelingen

16/05/2018 12:00

COMMENTAAR: Verzekering zuigelingen

 

IN HET VERLEDEN was een zuigeling na geboorte in een ziekenhuis gedurende veertien dagen automatisch meeverzekerd met de moeder, maar dan moest het ziekenhuis mededeling doen over de geboorte. Die afspraak is gemaakt tussen verzekeringsmaatschappijen en ziekenhuizen. Naar verluidt hebben de maatschappijen nu de verplichting opgelegd dat de ouders de geboorte van hun baby persoonlijk binnen drie dagen melden, of die taak overdragen aan een familielid.

Sommige ziekenhuizen brengen de ouders hoge zuigelingkosten in rekening die zij niet kunnen betalen, vooral als de bevalling met complicaties gepaard is gegaan en zij langer in het ziekenhuis worden verpleegd. Ziekenhuizen hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en moeten niet zo gauw grijpen naar het middel om kosten aan met name arme mensen in rekening te brengen. Dit mag natuurlijk niet betekenen dat geen rekening moet worden gehouden met een gezonde bedrijfsvoering, vooral in een periode waarin de instandhouding van kwalitatieve gezondheidszorg zorgen baart.

Een vrouw die noodgedwongen langer in het ziekenhuis moet blijven kan vanzelfsprekend niet voldoen aan de meldingsplicht. Uit de bezwaren van de assurantiemaatschappijen blijkt dat de kern van het probleem de meldingsplicht is. Waarom doet men zo moeilijk over zo een simpele zaak? Als is toegestaan dat een familielid de melding ook mag doen, is er toch geen probleem? Waarom de patiënt dan een hoge rekening voor ligkosten aansmeren? Een eenvoudige correspondentie tussen de administratie van het ziekenhuis en de verzekeringsmaatschappij moet toch geacht worden te steunen op een basis van vertrouwen? Mochten die voorzieningen er niet zijn dan kan dat binnen een handomdraai worden geregeld.

Toekenning van uittreksels en verklaringen van 'in leven zijn' aan seniorenburgers is bijvoorbeeld versoepeld, al heeft dat onnodig lang geduurd. Zo zijn er nog andere simpel te sturen administratieve handelingen. Irritant is het ontelbare aantal keren waarop burgers zich opnieuw moeten registreren voor een volkswoning en een perceel. Grondhuurpenningen worden onregelmatig geïnd, terwijl het gaat om een luttel bedrag. Over amper twee jaar worden verkiezingen gehouden. Deze keer zal het, in vergelijking met voorgaande verkiezingen, geen uitzondering zijn dat veel oproepingskaarten niet bezorgd zullen worden, omdat de verkiezingsadministratie niet op orde is.

Niet alleen de overheid, ook particulieren doen moeilijk over zaken die makkelijk kunnen worden opgelost. Nu worden vrouwen die bevallen in een ziekenhuis het slachtoffer van zoiets als een meldingsplicht. Een eenvoudige ingreep bij de verzekeringsmaatschappijen kan veel ellende voorkomen. Als het gemakkelijk kan, waarom moeilijk doen?

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina