Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zuigeling onverzekerd na drie ziekenhuisdagen

Zuigelingen na drie ziekenhuisdagen niet meer verzekerd

15/05/2018 19:37 - Naomi Hoever

Zuigelingen na drie ziekenhuisdagen niet meer verzekerd

Foto: Motivationalmemo.com  

PARAMARIBO - De drie-dagen-regeling om een zuigeling aan te melden bij een verzekeringsmaatschappij werkt niet in de praktijk. Dit zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR). Deze maatregel is tussen verzekeringsmaatschappijen en de ziekenhuizen afgesproken. In het verleden was een baby na geboorte veertien dagen automatisch met de moeder meeverzekerd.

Al enige tijd echter moeten de ouders of een familielid van een nieuw geborene het kind zelf aanmelden bij de verzekering. Dit maakt dat bepaalde instellingen de ouders zuigelingkosten in rekening brengen. Hindori zegt dat de maatregel in de praktijk voor problemen zorgt. Het lukt de moeder die nog moet herstellen namelijk vaak niet om het kind binnen drie dagen aan te melden.

"Ziekenhuizen plaatsen de kosten voor een zuigeling die niet verzekerd is voor eigen rekening en die kan behoorlijk oplopen", stelt hij. Ouders kunnen meestal de hoog opgelopen kosten niet betalen en dat is een verliespost voor de ziekenhuizen volgens de NZR-voorzitter. De verzekeraars zijn bij de drie-dagen-regeling kennelijk uitgegaan van een natuurlijke bevalling zonder complicaties, waarbij de moeder binnen drie dagen het ziekenhuis mag verlaten.

Verpleegkundig directeur Suze Holband van 's Lands Hospitaal zegt dat het kindje drie dagen zorg mag genieten via de verzekering van de moeder zonder dat er aparte zuigelingkosten in rekening worden gebracht. Vanaf de vierde dag is de baby echter niet meer automatisch verzekerd.

's Lands Hospitaal probeert wel contact te maken met de verzekeraar van de moeder om de geboorte van het kind te melden. Holband zegt dat het dit ziekenhuis soms lukt om via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de rekening te betalen van patiënten die dat niet kunnen. "Wij hebben een andere band met het ministerie." Ook gebeurt het dat deze personen zich aanmelden bij de Zorgraad.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina