Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Evaluatie: regeling blikschade kan beter

Evaluatie brengt verbeterpunten blikschaderegeling aan het licht

15/05/2018 16:13 - Merredith Bruce

Evaluatie brengt verbeterpunten blikschaderegeling aan het licht

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Niet alle politiebureaus schijnen een uniform beleid te hebben als het gaat om instructies van hoe te handelen bij blikschade. Dat is één van de verbeterpunten die zijn voortgekomen uit een recente evaluatie van de blikschaderegeling door verzekeringsmaatschappijen. Met de invoering van de nieuwe regeling per 1 maart hoeft de politie niet meer uit te rijden bij aanrijdingen met uitsluitend blikschade.

Het uitrijden moet wel geschieden in uitzonderlijke gevallen bijvoorbeeld: als het gaat om gevallen waarbij er gewonden en/of doden zijn, bij ernstige schade aan de voertuigen zodanig dat ze niet verder kunnen rijden, of als er een vermoeden is van het gebruik van bedwelmende middelen zoals alcohol, bij joyriding of in andere uitzonderlijke gevallen. 

Echter is gebleken dat de politie niet altijd komt opdagen bij aanrijdingen, waarbij volgens de regeling,haar aanwezigheid wel noodzakelijk is. "Het is voor de politie kennelijk nog niet helemaal duidelijk wanneer ze wel of niet moet uitrijden", vermoedt Armand Achaibersing, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam).

Hij denkt dat de aanwezigheid van de politie bij aanrijdingen met uitsluitend blikschade, meer te maken heeft met acceptatie van de nieuwe regeling. "Mensen vertrouwen mekaar niet en kiezen ervoor om de politie toch erbij te halen." Uit de evaluatiebijeenkomst is ook naar voren gekomen dat er veel agressie optreedt bij aanrijdingen met uitsluitend blikschade. "Wat we hebben gemerkt, is dat mensen hun schuld niet willen erkennen en dat brengt agressie met zich mee."

De evaluatie heeft ook uitgewezen dat er zich sedert de introductie van de blikschaderegeling veel gevallen zich voordoen, waarbij autobestuurders na een aanrijding met blikschade doorrijden. Men doet dit kennelijk door de wetenschap dat de politie er toch niet bij zal komen, stelt de Survam-voorzitter. Het komt volgens hem ook voor dat personen onjuiste informatie invullen op het schadeformulier.

De regeling heeft volgens de voorzitter ook positieve kanten. Zo worden schadegevallen sneller afgewikkeld dan voorheen, omdat men niet meer hoeft te wachten op een politierapport. Achaibersing zegt desgevraagd dat meer voorlichting gewenst is om de gemeenschap beter in te lichten over de regeling, maar hij vindt dat veel te maken heeft met het gedrag van de bestuurders zelf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina