Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bisdom discussieert over nepnieuws met journalisten

Bisdom discussieert over nepnieuws met journalisten

15/05/2018 00:04 - Wilfred Leeuwin

Bisdom discussieert over nepnieuws met journalisten

 

PARAMARIBO - ‘Nepnieuws en de rol van de journalistiek daarbij’. Dat was het thema waarover het Rooms-Katholiek Bisdom Paramaribo zondagavond heeft gediscussieerd met journalisten en mediawerkers. De discussie stond in het teken van de 52ste Wereldcommunicatiedag, die door het Vaticaan in Rome is uitgeroepen.

Bisschop Karel Choennie vertelde de aanwezigen over de boodschap van Paus Franciscus in dit kader. In die boodschap doet de kerkvorst een beroep op journalisten de waarde te ontdekken van hun beroep en de persoonlijke verantwoordelijkheid van een ieder bij het communiceren van de waarheid. 'De waarheid zal u vrij maken', is een tekst uit de Bijbel, die het Vaticaan gebruikt om te benadrukken dat de sociale communicatie in dienst behoort te staan van de waarheid.

In de interactie met de journalisten en mediawerkers zijn de bisschop en zijn medewerkers ingelicht over wat in de journalistiek als nepnieuws wordt gezien. Hen werd ook verteld wat het beroep inhoudt, de wettelijke regels, de ethiek die ermee gepaard gaat en de uitdagingen die er zijn bij het beoefenen van de journalistiek.

Choennie die de bijeenkomst als "zeer interessant" ervoer opperde dan ook, om elk jaar rond Wereldcommunicatiedag een bijeenkomst te organiseren met journalisten en mediawerkers. In de boodschap van paus Franciscus staat dat niemand zich kan onttrekken aan de verantwoordelijkheid om nepnieuws te bestrijden.

Journalisten stellen dat er verschil moet worden gemaakt tussen media, journalistiek en wat zich de laatste jaren als burgerjournalistiek heeft aangediend in vooral de sociale media. Het beroep op zich is al gereguleerd in de grondwet en internationale verdragen. Tegenover het recht van vrije meningsuiting staat ook de beperking om verantwoord, met eerbied voor anderen en het door de justitie bepaalde algemeen belang, het beroep uit te oefenen.

Als verantwoordelijkheid het antwoord is tegen het verspreiden van desinformatie, dan is diegene die daarbij betrokken is uit hoofde van zijn beroep gehouden verantwoordelijk te informeren, ofwel de journalist als bewaker van het nieuws. Journalistiek is niet slechts een beroep, maar ook een missie. Daarom zijn nauwkeurigheid van bronnen en het bewaken van de communicatie de ware middelen om het goede te ontwikkelen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen