Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Samenwerking met Guyana versterkt

Samenwerking veiligheid Suriname-Guyana versterkt

14/05/2018 12:49 - Ivan Cairo

Minister Stuart Getrouw gaat binnenkort naar Guyana om het overleg met zijn Guyanese collega voort te zetten.

Minister Stuart Getrouw gaat binnenkort naar Guyana om het overleg met zijn Guyanese collega voort te zetten. Foto: politie.sr  

PARAMARIBO - In de nasleep van de recente gewelddadigheden voor de kust zullen Suriname en Guyana de samenwerking op veiligheidsgebied verbeteren en meer structuur geven. Justitiële organen, waaronder de politie, zullen vaker en intensiever overleggen. Ook op regeringsniveau zal er gestructureerd contact plaatsvinden. Dat werd vrijdagavond duidelijk tijdens een openbare vergadering van het parlement van Guyana.

Oppositiepartij PPP had een motie ingediend om over de recente overvallen op vissersboten in Surinaamse wateren te debatteren. In hun toespraken ondersteunden ministers die tevens parlementslid zijn de motie, maar leverden kritiek op de 'toonzetting' ervan en opmerkingen die collega's van de oppositie hadden gemaakt. Regeringsleden benadrukten dat de incidenten waarbij vier mensen zijn omgekomen en nog twaalf worden vermist, zich op Surinaams grondgebied hebben voorgedaan.

Ze stelden dat zeepiraterij in Guyanese wateren de afgelopen jaren hard is aangepakt waardoor het aantal gevallen sterk is teruggedrongen. Dit jaar heeft zich in het buurland nog geen enkel geval van zeepiraterij voorgedaan. De piraten hebben zich kennelijk naar Suriname verplaatst, werd geopperd. De sprekers stelden dat Guyanese opsporingsautoriteiten geen ordehandhavings- en opsporingsactiviteiten kunnen uitvoeren in Surinaamse wateren. Daarom wordt in verband met het justitieel onderzoek dat nu gaande is, zoveel mogelijk informatie en inlichtingen met Suriname gedeeld.

In Suriname heeft minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie donderdag in De Nationale Assemblee aangekondigd dat hij binnenkort naar Guyana gaat. Daar zal het overleg dat hij een week geleden hier had met zijn Guyanese collega Kemraj Ramjattan, worden voortgezet. Er zullen verdere afspraken worden gemaakt voor samenwerking op veiligheidsgebied. Intussen heeft Guyana besloten dat zijn kustwacht intensiever zal patrouilleren voor de kust van Guyana. Ook zal het Guyanese leger frequenter luchtpatrouilles uitvoeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina