Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Doden en gewonden bij Palestijnse protesten

Doden en gewonden bij Palestijnse protesten

14/05/2018 20:11

Palestijnse demonstranten verbranden banden tijdens een protest aan de grens van de Gazastrook met Israël.

Palestijnse demonstranten verbranden banden tijdens een protest aan de grens van de Gazastrook met Israël. Foto: AP / Khalil Hamra  

GAZA - Bij de protesten bij de Gazastrook zijn maandag 52 doden en honderden gewonden gevallen. Het Israëlische leger heeft het vuur geopend op de Palestijnen die zich in groten getale hebben verzameld bij het grenshek. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er 2.410 gewonden gevallen. Hulpverleners in de Gazastrook spreken van ruim 1.200 gewonden.

Het leger, dat claimt dat er meer dan 35.000 Palestijnen bij het grenshek staan, opende het vuur nadat de protesten op verschillende locaties van start gingen. De protesten zijn al enkele weken gaande, maar hebben maandag een hoogtepunt bereikt. Het is zeventig jaar geleden dat de onafhankelijkheid van Israël werd uitgeroepen, dat door de Palestijnen wordt gezien als een catastrofe. Maandagmiddag werd de Amerikaanse ambassade geopend in Jeruzalem.

Dat gebeurde met een ceremonie waarop Jared Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, namens de Verenigde Staten sprak. Namens Israël hield premier Benjamin Netanyahu een toespraak. Hij sprak van een "prachtige dag", die herinnerd zal worden als "historisch". Jeruzalem werd eerder door de Amerikaanse president Donald Trump erkend als hoofdstad van Israël. Dit leidde op het moment van de bekendmaking in december tot veel woede bij de Palestijnen. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina