Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Indonesiërs vrezen voor Syrië-terugkeerders

Indonesiërs vrezen voor Syrië-terugkeerders

13/05/2018 22:13

Indonesiërs vrezen voor Syrië-terugkeerders

Foto: CNBC.com  

JAKARTA - Voor het eerst in jaren zijn kerken in Indonesië doelwit geworden van terroristische aanslagen. En voor het eerst zitten terugkeerders uit Syrië achter een aanslag van deze grootte in het Aziatische land.

Het was een Indonesisch moslimgezin met vier kinderen dat naar drie kerken in de stad Surabaya toog met als doel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. De vader reed met een auto vol bommen naar een kerk, twee zonen van 16 en 18 vertrokken op een motor en met bommen naar een andere. Het doelwit van de moeder en twee dochters van 9 en 12, met bomgordels was een derde kerk, zei het politiehoofd.

Ze maakten minstens zeven dodelijke slachtoffers en minimaal 41 mensen raakten gewond. Geen van de zes aanslagplegers overleefde. Het gezin was in Syrië geweest. "Ze waren streng in de islamitische leer en hoopten daar een land met de sharia en alles erop en eraan te vinden", zegt correspondent Michel Maas. "Het feit dat de vrouw niet alleen zichzelf maar ook haar kinderen heeft opgeofferd, geeft wel aan hoezeer ze geradicaliseerd waren."

Er zijn ongeveer 500 terugkeerders van de naar schatting 1100 Indonesiërs die zich in Syrië bij IS aansloten. Zij worden in de gaten gehouden door de Indonesische autoriteiten. Dat was ook bij deze familie het geval. NOS.nl 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina