Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vereniging Dyslexie Suriname ontdekt leesprobleem

Dyslexievereniging ontdekt leesprobleem

13/05/2018 14:11

Dyslexie Suriname ontdekt leesprobleem

 

PARAMARIBO - In haar streven naar een onderwijssysteem dat in staat is om vroegtijdig de kinderen met dyslexie te herkennen, heeft de Vereniging Dyslexie Suriname een leesprobleem ontdekt: het onderwijscurriculum voorziet niet in een uniform systeem om de technische leesvaardigheid bij kinderen te toetsen.

"Bij elke juffrouw of meester is het anders. Terwijl de ene kijkt naar vlotheid, beoordeelt een ander op andere eisen. Het ontbreken van een uniforme toetsmethode maakt het lastig om vroegtijdig de hiaten te constateren", zegt Amanda Sheombar, voorzitter van de vereniging.

Technisch lezen is de vaardigheid van het omzetten van letters in klank. In het Belgische en Nederlandse onderwijssysteem leren de kinderen vrij vroeg deze vaardigheden te ontwikkelen en ze worden zeker twee keer per jaar getoetst.

"Je begint eerst met het herkennen van de letters en leert vervolgens ze weer om te zetten in klanken die woorden vormen. Daarna toets je op snelheid naarmate het kind ouder wordt", vertelt Sheombar. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het kind om de rest van de lessen op de basisschool vlot te kunnen volgen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina