Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verdachten zeeroof hebben bekend'

Guyanese minister: 'Verdachten hebben bekend'

12/05/2018 03:24 - Ivan Cairo

 De Guyanese minister van Openbare Veiligheid, Khemraj Ramjattan,

De Guyanese minister van Openbare Veiligheid, Khemraj Ramjattan,  

PARAMARIBO - Enkele verdachten in het onderzoek naar de recente dodelijke overvallen op Guyanese vissers voor de kust van Suriname hebben bekend. Dat heeft de Guyanese minister van Openbare Veiligheid, Khemraj Ramjattan, vrijdagavond verklaard in De Nationale Assemblee van Guyana. Hij presenteerde tijdens een openbare vergadering informatie die door de Surinaamse autoriteiten aan hem is verstrekt.

Ramjattan gaf onder meer aan hoeveel mensen de aanvallen hebben uitgevoerd, hoe ze te werk zijn gegaan, hoeveel overlevenden er zijn, hoeveel vissers nog vermist worden en hoeveel ontzielde lichaam tot nu toe zijn geborgen. Ook gaf hij aan hoeveel verdachten in Paramaribo in verzekering zijn gesteld. De mededelingen werden gedaan tijdens de behandeling van een motie die door oppositiepartij PPP was ingediend naar aanleiding van de incidenten voor de kust.

Veertien verdachten, vermoedelijk allen Guyanees, hebben de gewapende overvallen van 27 april en 3 mei gepleegd. Ze verplaatsten zich in twee boten. Zo blijkt uit rapportage die de Guyanese minister van Openbare Veiligheid heeft gekregen van de Surinaamse autoriteiten. Ramjattan stelde dat door de Surinaamse opsporingsautoriteiten is vastgesteld dat het motief van de overval "wraakneming" is geweest. Het is een vergelding van de moord op de Guyanese vissersbooteigenaar Somnath Manohar die zich vermoedelijk ook zou hebben bezig gehouden met piraterij, aldus de bewindsman.

"In Suriname werd de zoon van die persoon die werd neergeschoten, Manohar, gearresteerd en aangewezen als de organisator van de aanvallen, terwijl twee andere bekende piraten die gelieerd zijn aan Manohar ook werden gearresteerd en vervolgens bekentenissen hebben afgelegd waarin hun betrokkenheid bij de overvallen tot uiting komt en verder hebben ze aangeven dat de familie van de overleden Manohar voor de vergeldingsactie heeft betaald. Dat is wat we hebben gekregen als informatie op basis van alle verklaringen zij het bekentenissen of anderszins", aldus minister Ramjattan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina