Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdachte van zeeroof aangeklaagd in Guyana

Verdachte van zeeroof aangeklaagd in Guyana

11/05/2018 23:41 - Ivan Cairo

Verdachte van zeeroof aangeklaagd in Guyana

 

PARAMARIBO - Nakool ‘Fayah’ Manohar, één van de verdachten in het onderzoek naar de recente dodelijke overvallen op vissersboten voor de Surinaamse kust, is vrijdag in Guyana formeel in staat van beschuldiging gesteld voor twee gevallen van zeepiraterij. Deze feiten dateren van 2015 en 2016. Zijn voorlopige hechtenis is door het Openbaar Ministerie verlengd tot 30 mei wanneer de zaak tegen hem weer voorgaat. Zo meldden verschillende bronnen in Guyana. Ook de Guyanese media hebben hiervan verslag gedaan.

Manohar, een bekende eigenaar van vissersboten in Corentyne, Guyana, werd vorige week aangehouden. Hij wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn geweest van de overvallen in Surinaamse wateren. Onderzoek de afgelopen dagen bracht aan het licht dat hij ook betrokken zou zijn bij berovingen in zijn eigen land.

Zo zou hij in april 2015 in Guyanese wateren samen met anderen een gewapende roof hebben gepleegd op de vissersboot 'Sir Navin'. Daarbij werden twee buitenboordmotoren buitgemaakt. In augustus zou Manohar een vissersboot hebben gekaapt, de 'Captain Finish'. De verdachte wordt vervolgd op grond van de anti-piraterijwet van Guyana.

Bij de voorgeleiding vrijdag bij de rechtbank in Georgetown heeft de aanklager met succes geprotesteerd tegen de vrijlating van de verdachte op borgtocht. Aangevoerd werd dat het beter is dat de man in voorarrest blijft omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid van de overvallen van bijna drie weken geleden in Suriname.

De rechter stemde in en heeft de verdere behandeling van de zaak verwezen naar de Springlands Magistrate's Court in Berbice. Manohar is een broer van de visser Somnath Manohar, die in maart werd doodgeschoten tijdens een drive-by shooting. Deze moord zou naar verluidt hebben geleid tot het bloedbad van eind april nabij de Wia Wia-bank voor de oostkust van Suriname.

Donderdag en vrijdag zijn in totaal zestien verdachten voorgeleid die in Suriname zijn aangehouden. Vernomen wordt dat de rechter-commissaris in strafzaken nog geen besluit heeft genomen omtrent een eventuele invrijheidstelling, waardoor zij nog achter tralies zijn. Advocaten van de verdachten verwachten dat ze het niet makkelijk zullen krijgen bij hun pogingen de verdachten voorlopig vrij te krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina