Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk nieuw Jawablok als tegenhanger NDP

Mogelijk nieuw Jawablok als tegenhanger voor NDP

11/05/2018 09:39 - Jason Pinas

Paul Somohardjo is nu al klaar voor regeermacht.

Paul Somohardjo is nu al klaar voor regeermacht. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De NDP die nu als grootste politieke partij wordt gezien, mag na de verkiezingen van 2020 geen regeermacht meer krijgen. Dat is het streven van activisten en politieke leiders, onder wie Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL). Hij zal daarom alles uit de kast halen om de NDP die hij zijn grootste concurrent noemt, uit het machtscentrum te houden.

De beste manier is zijns inziens bundeling tegen de paarse partij. Hoewel het nog niet zeker is of politieke combinaties mogen meedoen aan de komende verkiezingen, is Somohardjo nu al bezig met het vormen van een nieuw Jawablok. Het moet een samenvoeging van meerdere Javaanse partijen worden. Tijdens de feestvergadering van zaterdag ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag heeft de politicus laten doorschemeren dat zo een combinatie in de maak is.

Somohardjo bevestigt dat er al gesprekken op gang zijn met Javaanse politici, onder wie Waldi Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling en Willy Soemita van KTPI. Of die twee partijen één worden met de PL, kan Somohardjo nog niet zeggen. "Er is nog geen overeenstemming bereikt, dus ik wil niet voorbarig zijn, maar als we de zaken zo zien, dan lijkt het er wel op", zegt hij voorzichtig. Deze ontwikkeling moet wel nog met de structuren worden besproken.

Ook Nain heeft geloof in een bundeling van javaanse politici. Tijdens de feestvergadering zaterdag nam hij geen blad voor de mond. Hij riep de Javaanse gemeenschap op om zich te bundelen. "Deze boodschap is speciaal voor de mensen die op mij lijken. Ik kijk dan in de richting van PL en KTPI. Laten wij een hechte eenheid vormen bij de komende verkiezingen." 

Somohardjo is niet te spreken over het mogelijk verbieden van politieke combinaties zoals voorgesteld door de presidentiële commissie Evaluatie kiesstelsel. Hij noemt dat "onrechtvaardig" tegenover vooral kleinere partijen. Volgens Somohardjo wil de NDP met het verbod opzettelijk partijen beletten om mee te doen aan de verkiezing. Somohardjo: "Maar wij zijn niet bang, we hebben ons antwoord al klaar. Met of zonder toestemming gaan we samenwerken, want ik ben nu al klaar voor regeermacht."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina