Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jagdeo: Guyana neemt zeeroof niet serieus

Jagdeo: regering Guyana neemt overvallen op zee niet serieus

10/05/2018 00:02 - Ivan Cairo

Jagdeo: regering Guyana neemt overvallen op zee niet serieus

Oppositieleider Bharrat Jagdeo woensdag tijdens een persconferentie in Georgetown, Guyana. Foto: Denis Chabrol  

PARAMARIBO - Ofschoon president David Granger van Guyana de recente aanval op Guyanese vissers voor de Surinaamse kust een “bloedbad” noemde, neemt zijn regering deze zaak niet serieus. De regering kwam pas in actie nadat een lid van het parlement aan de bel had getrokken en het duurde ruim een week voordat een regeringsvertegenwoordiger naar Suriname ging. Zo beklaagde oppositieleider tevens ex-president Bharrat Jagdeo zich woensdag tijdens een persconferentie in Georgetown.

De politicus vertoefde begin deze week ook in Suriname voor ontmoetingen met getroffen vissers en hun familieleden. In Guyana hebben familieleden van vissers zich er ernstig over beklaagd dat ze van de autoriteiten daar maar geen informatie konden krijgen nadat het nieuws over de aanvallen bekend werd. Na interventie van de parlementariër Nigel Dharamlall konden via minister Winston Felix snel reisdocumenten in orde gemaakt worden zodat een aantal mensen naar Suriname kon komen.

Het kan er bij Jagdeo niet in dat minister van Openbare Veiligheid, Kemraj Ramjattan, pas na acht dagen naar Suriname is gekomen om informatie in te winnen bij de lokale autoriteiten en aan te geven dat Guyana volledig zal meewerken aan het onderzoek. Dat had, aldus de ex-president, "al de volgende dag" via de telefoon kunnen gebeuren of via internet. De politicus voerde aan dat zijn reis naar Suriname deels bedoeld was om uit de eerste hand informatie te verzamelen om zo beter in staat te zijn de regering aan te sporen om acties te ondernemen "die passen bij een tragedie van dergelijke omvang".

Uit de in Suriname verkregen informatie concludeert Jagdeo dat de recente overvallen geen opzichzelfstaand incident zijn. Vissers hebben aangegeven dat ze meerdere keren aangifte van beroving hebben gedaan bij het Korps Politie Suriname. Op sommige politiebureaus zouden hun aangiftes niet serieus zijn genomen, omdat Guyanezen slachtoffers waren of de klachten door Guyanezen gedeponeerd werden. Vrijdag zal de partij van Jagdeo, de PPP, een motie bij het parlement indienen om de situatie te bespreken en van de regering te vernemen wat gedaan wordt om de overvallen aan te pakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina