Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA eist informatie over veiligheid en visserij

Interpellatievoorstel veiligheid op zee en ontwikkeling vissector aangenomen

10/05/2018 15:37 - Wilfred Leeuwin

Interpellatievoorstel veiligheid op zee en ontwikkeling vissector aangenomen

 

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee hebben vandaag alle fracties ingestemd met de aan- en overname van een interpellatievoorstel van leden van de coalitie. In dat voorstel worden president Desi Bouterse en de ministers Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en Soerdjan Lekhram van Landbouw, Veeteelt en Visserij gevraagd het parlement omstandig te informeren over de veiligheid op zee en de verdere ontwikkeling van de vissector.

Het interpellatievoorstel volgt op de recente gebeurtenissen enkele weken terug waarbij twee keer een zeeroof heeft plaatsgevonden. Intussen zijn de lijken van drie vissers geborgen en worden anderen vermist, terwijl de nabestaanden zich ernstig zorgen maken om de veiligheid van vissers op zee. Nu het voorstel door het college is overgenomen, zullen er in het parlement vragen worden gesteld aan de regering.

In hun stemmotivatie hebben coalitie en oppositie hun politieke motieven geuit. Volgens de coalitie legt het gebeurde een domper op de vele positieve initiatieven die de regering heeft ondernomen om de visserijsector te ontwikkelen. De oppositie vindt echter dat de regering nalatigheid verweten moet worden en pas 28 uur na het gebeurde iets van zich heeft laten horen.

In de aanloop naar de vragenronde waarvoor aan elke zijde van het college 15 minuten zijn uitgetrokken, heeft de oppositie zich kritisch uitgelaten over de rol van de Kustwacht en de gelden die deze de staat heeft gekost. De oppositie heeft ingestemd met het interpellatievoorstel, maar wil graag dat een aparte vergadering wordt gewijd aan deze situatie en de visserijsector in het algemeen.

Hiervoor heeft zij al een aanvraag ingediend bij de leiding van het parlement. Tijdens de vergadering van donderdag zijn uitgebreide discussies niet toegestaan; dat wordt streng gecontroleerd door voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De oppositie en coalitie zijn beide van mening dat de visserijsector belangrijk is voor de Surinaamse economie en werkgelegenheid; zij voorziet  in ruim 6000 banen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina