Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Dyslexie niet begrepen, niet bekend’

‘Dyslexie niet begrepen, niet bekend’

10/05/2018 08:18 - Amanda Palis

Tijdens de avond zijn presentaties gegeven door voorzitter Amanda Sheombar van de Vereniging Dyslexie Suriname en remedial teacher Cynthia Dekker (op de foto). Dekker is directeur van de organisatie Begeleiding Speciale Onderwijsbehoeften (BSO) Suriname.

Tijdens de avond zijn presentaties gegeven door voorzitter Amanda Sheombar van de Vereniging Dyslexie Suriname en remedial teacher Cynthia Dekker (op de foto). Dekker is directeur van de organisatie Begeleiding Speciale Onderwijsbehoeften (BSO) Suriname. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Zowel bij ouders als leerkrachten groeit de interesse voor dyslexie. Zo vragen steeds meer scholen om informatie over deze aandoening. De Vereniging Dyslexie Suriname gaat daar zoveel mogelijk op in. Tot nu toe is op ongeveer zestig scholen basisinformatie gegeven, terwijl nog circa driehonderd scholen op voorlichting wachten.

Dit zei de voorzitter van de vereniging, Amanda Sheombar, dinsdagavond tijdens een lezing die vooral werd bezocht door ouders en leerkrachten. Sheombar belichtte vooral de mogelijkheden voor begeleiding van kinderen met deze leesstoornis. Sheombar: "Dyslexie is niet begrepen, niet bekend." De basisvoorlichting op scholen beperkt zich tot de vragen hoe je het herkent, hoe het wordt geconstateerd door de specialist en wat ouders en leerkrachten hieraan zouden kunnen doen.

Vanaf de oprichting in 2014 werkt de vereniging nauw samen met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Een gezamenlijke commissie heeft protocollen en richtlijnen geformuleerd. Het is de bedoeling dat die een wettelijke basis krijgen. Op basis daarvan zullen leerkrachten meer tijd aan een dyslectisch kind moeten geven, bijvoorbeeld bij repetities. Het ministerie erkent reeds enkele jaren de dyslexieverklaring en -kaart.

Sheombar: "Als leerlingen een dyslexietest hebben gedaan, moeten zij een verklaring krijgen. Hiermee komt er een (route)kaart die de leerkrachten wegwijs moet maken in wat er gedaan kan worden om goede begeleiding en goed onderwijs te bieden aan het betrokken kind." De vereniging werkt ook samen met Rotary Suriname die helpt geld in te zamelen.

De voorzitter is geneigd te stellen dat dyslexie voor de helft bijdraagt aan het drop out-percentage in Suriname. "Wij streven naar een onderwijssysteem dat in staat is om vroegtijdig de kinderen met dyslexie te herkennen, zodat op tijd met de begeleiding kan worden begonnen." Ze noemt het frustrerend telkens weer te horen dat deze kinderen naar een speciale school moeten, terwijl dat niet nodig is. "Met de juiste begeleiding hoeft dat niet."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina