Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bond ABS weigert dispensatie enquêteurs

Bond ABS weigert dispensatie voor enquêteurs

10/05/2018 15:18 - Gilliamo Orban

Bond ABS weigert dispensatie voor enquêteurs

 

PARAMARIBO - “Als de acties van de bond nog langer duren, kunnen wij het prijsindexcijfer van mei niet produceren, of het kan van zodanig mindere kwaliteit zijn, dat we het niet kunnen publiceren.” Directeur Iwan Sno van het Algemeen Bureau voor de Statistiek onderbouwt waarom hij de bond heeft verzocht dispensatie te verlenen aan enquêteurs, in het bijzonder die van de afdeling Consumentenprijsindexcijfers.

De medewerkers, onder wie de enqueteurs zelf, hebben dinsdag op een ledenvergadering het verzoek verworpen. "Als we dispensatie verlenen, komt er niets terecht van onze actie. We zullen dan lang moeten wachten op een loonsverhoging zoals in het verleden", zegt bondsbestuurslid Monique Elburg. Ze zegt dat de bond al drie weken in actie is en er nog niets bereikt is, ook niet via de Bemiddelingsraad. De leden eisen een loonsverhoging van minimaal 25 procent.

De actie begon op 20 april. Eerst verlieten de ABS-medewerkers om twaalf uur 's middags het werk, maar intussen vertrekken ze om 11 uur. De vakbond heeft op 27 april een brief over de reden van de actie gestuurd aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. "We hebben nog niets vernomen en wachten nog steeds op een reactie", zegt Elburg. Indien er uiterlijk morgen nog geen bericht is ontvangen, wordt de actie vanaf maandag verscherpt.

Elburg zegt dat door de directie stukken over de collectieve arbeidsoverkomsten van voorgaande jaren zijn gestuurd naar het ministerie van Financiën. Directeur Sno zegt dat het niet alleen gaat om de genoemde documenten, maar wil niet zeggen welke nog meer zijn opgestuurd. "De directeur van Financiën heeft de informatie nodig om advies uit te brengen aan de minister en we hebben die vorige week vrijdag opgestuurd."

Sno stelt dat als er geen consumentenindexcijfer over de maand mei geproduceerd kan worden, niet alleen de bond daar debet aan zal zijn, maar ook het ministerie van Financiën. Dat moet volgens hem een aannemelijk bod voorleggen aan de vakbond, "of Financiën moet de directie van ABS behoorlijk mandaat geven om te onderhandelen met de bond".

Enquêteurs verzamelen van de eerste tot de laatste dag van de maand informatie over prijzen, maar door de actie van de bond kan dat niet behoorlijk gedaan worden. "Een gevolg kan zijn dat het jaarlijkse consumentenprijsindexcijfer elf maanden zal beslaan", aldus de directeur.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina