Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Buiten parlement om geen besluit Suralco’

‘Buiten parlement om geen besluit Suralco’

04/05/2018 10:07 - Ivan Cairo

‘Buiten parlement om geen besluit Suralco’

 

PARAMARIBO - De zaken omtrent de beëindiging van bauxietactiviteiten van Suralco in Suriname zullen niet buiten het parlement om gebeuren. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en DOE-fractieleider Carl Breeveld zijn daar in afzonderlijke reacties duidelijk over. Uit correspondentie waar de Ware Tijd inzage in heeft gehad komt naar voren dat Suralco een aanvang wilde maken met het slopen van de aluinaarderaffinaderij te Paranam. Daarover is er echter nog geen akkoord met de regering bereikt.

Simons laat weten dat haar standpunt over de ontwikkelingen rond Suralco nog recht overeind staan. Ze zegt momenteel voorbereidingen te treffen voor besprekingen met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en de presidentiële commissie die namens de staat met Suralco/Alcoa onderhandelt.

"De Brokopondo-overeenkomst heeft een wettelijke basis en buiten de DNA om kan er geen besluit genomen worden. Het gaat erom dat de overeenkomst door Alcoa wordt opengebroken", zegt Breeveld. "De kwestie van de vissers houdt ons allen bezig. De fractie heeft nog niet vergaderd over Alcoa. Het heeft wel onze aandacht", reageert NDP-ondervoorzitter tevens fractieleider André Misiekaba tegenover de Ware Tijd.

Volgens president Desi Bouterse wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Volgens hem is er "langs elkaar heen gewerkt" in de kwestie omtrent het aantrekken van een buitenlandse sloperij door Suralco en de poging om toestemming te krijgen van dc Armand Jurel om de raffinaderij te ontmantelen. Het is bekend dat de raffinaderij gesloopt moet worden, zei de president donderdag op vragen van journalisten na zijn terugkeer uit Brazilië. Volgens Bouterse zijn de handelingen van Suralco "binnen de mate van tolerantie". 

De kwestie Suralco zal binnen het kader van gemaakte afspraken worden afgewikkeld, aldus het staatshoofd. Op de vraag in hoeverre hij nog vertrouwen heeft in de presidentiële commissie antwoordde Bouterse dat hij nog steeds positief gestemd is. De commissie gaat door met het werk en Suralco is volgens hem geen "bacovenwinkel" die zaken onder de tafel afhandelt. "Het zou Suralco geen goed doen om zaken niet binnen het formele af te handelen", aldus Bouterse.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina