Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suralco wilde raffinaderij ‘stiekem’ ontmantelen

Suralco wilde raffinaderij ‘stiekem’ ontmantelen

03/05/2018 15:31 - Ivan Cairo

Suralco wilde raffinaderij ‘stiekem’ ontmantelen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In regeringskringen is geschokt gereageerd dat Alcoa/Suralco buiten de regering om wilde beginnen met de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij van Suralco te Paranam. De multinational heeft buiten de afspraken met de regering om een internationale aanbesteding gehouden voor de sloop. In een poging om de regering, voornamelijk de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), te omzeilen is rechtstreeks contact gemaakt met districtscommissaris Armand Jurel van Para om toestemming te krijgen voor de ontmanteling.

"Men wilde het stiekem doen", zegt een doorgaans goed ingevoerde bron in kringen van de regering aan de Ware Tijd. Geconfronteerd met deze informatie wilde NH-minister Regilio Dodson niets kwijt. Hij zei slechts "dat er inderdaad een issue speelt", maar verwees de krant voor verder commentaar naar het kabinet van de president. Nadat Alcoa/Suralco eind 2015 zijn vertrek uit Suriname aankondigde, is een presidentiële commissie ingesteld die namens Suriname de onderhandelingen voert. Daarmee is minister Dodson in feite buitenspel gezet. 

Uit optredens de afgelopen periode in het parlement kwam naar voren dat de bewindsman niet op de hoogte is van alles wat verband houdt met de onderhandelingen. "Alcoa heeft tegen alle afspraken tussen regering en parlement in een internationale aanbesteding gehouden voor het slopen van de raffinaderij te Paranam. En ze wilden via een listige brief naar de dc proberen om toestemming te krijgen en beginnen met de sloop", wordt dWT voorgehouden.

In een brief die Suralco-directeur Ruben Halfhuid op 17 april aan dc Jurel stuurde, komt naar voren dat "na een grondige selectie uit veertien bedrijven, het sloopbedrijf Koole BV uit Nederland is ingehuurd om de eerste fase van de sloopwerkzaamheden uit te voeren". Halfhuid vraagt verder toestemming voor Koole BV om de ontmanteling in opdracht van Suralco uit te voeren.

Jurel gaf de gevraagde toestemming niet maar stuurde de brief naar zijn superieuren in Paramaribo. Intussen is deze kwestie onder de aandacht van president Desi Bouterse gebracht. In coalitiekringen wordt er nu ernstig rekening mee gehouden dat enkele leden van de presidentiële commissie te kwader trouw hebben gehandeld en onder één hoedje spelen met Alcoa/Suralco. Dat sentiment werd eerder al vanuit oppositiekringen gelanceerd. "Dit is echt een klap in het gezicht van De Nationale Assemblee en een vernedering van de regering door Alcoa", zegt een ingewijde.

Vanuit de regering is contact gemaakt met de Suralco-top, die heeft aangegeven dat de presidentiële commissie zijn gesprekspartner is en met deze werkgroep reeds afgestemming over deze zaak heeft plaatsgevonden. Uit informatie blijkt dat slechts een deel van de commissie op de hoogte was van de voorgenomen sloopactiviteiten van de multinational. Verder wordt vernomen dat niet alles pais en vree is tussen NH enerzijds en de presidentiële commissie en Alcoa/Suralco anderzijds.

Het ministerie krijgt steeds meer de indruk dat het plan om te Paranam een industriepark op te zetten "een worstje is" om bij de ontmanteling van de raffinaderij onder de milieuverplichtingen uit te komen. Het bedrijf zou erop uit zijn toestemming te krijgen om verplichtingen te parkeren zoals het opruimen van giftig industrieel afval. In ruil daarvoor zou Alcoa/Suralco investeerders aantrekken voor het industriepark. Het plan om potentiële investeerders aan te trekken is nimmer aan de regering gepresenteerd. "Het is geen echt plan. Het is een grote leugen", stelt een overheidsfunctionaris.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen