Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Borstkankeronderzoek kan weer in AZP

Weer borstkankeronderzoek in AZP

27/04/2018 19:57 - Aidy Pinas-Agodeba

Iswardath Thakoer, hoofdradioloog van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Iswardath Thakoer, hoofdradioloog van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Na ruim twee jaar kunnen er weer borstkankeronderzoeken gedaan worden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Vrijdag heeft de opening plaatsgevonden van het Mammacentrum Suriname en de ingebruikname van een 3D-mammograaf, tot dusver de enige in de regio.

Het onderzoekscentrum is mede mogelijk gemaakt door Iamgold Rosebel Gold Mines en Staatsolie. Het apparaat is door Rosebel Gold Mines geschonken aan het ziekenhuis, terwijl Staatsolie is ingekomen met 37.500 US dollar voor de bouw van een deel van het mammacentrum. AZP-hoofdradioloog Iswardath Thakoer verwacht een grote aanloop. Intern zal men hierop inspelen door andere verruiming van de openingstijden.

Volgens Thakoer zijn vrouwen bewuster worden van borstkanker. "Er is door de jaren heen een bewustwording op gang gekomen, maar die moet nog verder worden aangepakt." Hij benadrukt dat borstkanker niet alleen bij vrouwen voorkomt, maar in mindere mate ook bij mannen. Borstkanker staat op de tweede plaats van doodsoorzaken bij vrouwen in Suriname, terwijl baarmoederhalskanker op de eerste plaats staat. In 'ontwikkelde' landen is het juist omgekeerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina