Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Noord- en Zuid-Korea willen 'permanente vrede'

Noord- en Zuid-Korea besluiten te streven naar 'permanente vrede'

27/04/2018 15:11

Kim Jong-un en Moon Jae-in, de leiders van Noord- en Zuid-Korea, schudden elkaar de hand.

Kim Jong-un en Moon Jae-in, de leiders van Noord- en Zuid-Korea, schudden elkaar de hand. Foto: AFP  

SEOUL - President Moon Jae-in en Kim Jong-un, de leiders van Noord- en Zuid-Korea, hebben vrijdag aan het slot van hun topontmoeting afgesproken dat ze permanente vrede willen. Ook willen ze geen nucleaire wapens meer op het Koreaanse schiereiland.

De twee verklaarden dat ze ook met de Verenigde Staten en mogelijk ook met China aan tafel willen om formeel een einde te maken aan de Koreaanse oorlog. Dit is in een verklaring bekendgemaakt. 

De twee landen waren officieel nog in oorlog, maar er is sinds 1953 sprake van een wapenstilstand. De inzet van de gesprekken was het uiteindelijk tekenen van een formeel vredesakkoord. De landen hebben in urenlange gesprekken gepraat over denuclearisatie en "meer toenadering tot elkaar". De sfeer zou "uitstekend" zijn geweest.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat "goede dingen gebeuren. Maar de tijd zal het leren." Ook China laat weten de verklaring van het willen van vrede tussen Noord- en Zuid-Korea te verwelkomen. Het land is zelfs bereid een "pro-actieve rol" hierin te vervullen. 

Er kan gesproken worden van een historische ontmoeting, omdat het de eerste keer is sinds 2007 dat de president van Zuid-Korea en de leider van Noord-Korea met elkaar praten. Ook had sinds 1953 geen enkele Noord-Koreaanse leider een voet op Zuid-Koreaanse bodem gezet. De ontmoeting werd in Zuid-Korea live uitgezonden en werd door 34 procent van de Zuid-Koreanen bekeken. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen