Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Avondopleiding universiteit

COMMENTAAR: Avondopleiding universiteit

26/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Avondopleiding universiteit

 

WERKENDE JONGEREN ZIJN een handtekeningenactie begonnen om autoriteiten te bewegen avondopleidingen in te stellen aan de universiteit. Het initiatief is uitgegaan van jongerenorganisatie Ispeak. Eén van de redenen is dat de inschrijfkosten voor bestaande HBO-avondopleidingen van particuliere instellingen hoog zijn ten opzichte van die van de Anton de Kom-universiteit. Door deze laatste instelling ook avondopleidingen te laten aanbieden kunnen (meer) jongeren die overdag werken een betaalbare avondstudie volgen. Hiermee wordt de universiteit meer op de kaart gezet en krijgt Suriname meer universitair kader.

Aanvankelijk had de Faculteit der Maatschappijwetenschappen de mogelijkheid geopend voor avondstudie. Wat de precieze reden is van het stopzetten van die avondopleidingen is niet bekend, maar vaststaat dat veel kader dat aan de basis stond van de ontwikkeling in het land, heeft bijgedragen aan de administratieve orde. In het geheugen staan gegrift de advocaten- en ambtenarenopleiding. Wat kennelijk bij velen niet bekend is, is dat een aanzienlijk aantal personen dat de ambtenarenopleiding had doorlopen, doorstroomde naar de advocatenopleiding. Afgestudeerden van deze twee opleidingen hebben hun sporen verdiend als advocaat of topambtenaar die hoge ambtelijke posities hebben bekleed.  

Enerzijds kampt Suriname met drop-outs, anderzijds is de drang voor verdere studie groot. Een probleem is het tekort aan bekwame docenten. In het verleden was de toeloop naar de universiteit niet zo groot, dus de docenten konden het nog aan. Bovendien kwamen vooral juristen en financieel deskundigen uit Nederland terug en gingen werken aan de universiteit. Ook hier gevestigde Nederlandse docenten waren daar toen aan verbonden.  

Het verzoek van werkende jongeren is een herintroductie van de avondopleidingen. De studiedrang schijnt aanwezig te zijn bij jongeren maar het lesgeld is moeilijk op te brengen. De lonen zijn laag en door de inflatie komen welwillende studenten klem te zitten. Het is feitelijk gênant dat jongeren moeten vragen de weg te openen voor verder studeren terwijl Suriname een nijpend tekort heeft aan hoger opgeleid kader.  

President Desi Bouterse heeft in zijn eerste termijn een bezoek gebracht aan de universiteit en is op de hoogte van de problemen. Waar hij zeker ook van doordrongen is, is dat Suriname een zwak overheidsapparaat heeft. Het aanbod van meer studiemogelijkheden aan Adek zou dit ten goede kunnen keren. Door de roep van de jongeren positief te beantwoorden kan Bouterse eindelijk iets doen om de universiteit meer tot haar recht te laten komen. Want van beloften worden studenten niet wijzer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen