Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Miguel Diaz-Canel beëdigd als president Cuba

Miguel Diaz-Canel beëdigd als president Cuba

19/04/2018 11:18

Miguel Diaz-Canel is de nieuwe president van Cuba.

Miguel Diaz-Canel is de nieuwe president van Cuba. Foto: AFP  

HAVANA - Miguel Diaz-Canel volgt Raúl Castro op als president van Cuba. De 57-jarige Diaz-Canel werd woensdag al formeel voorgedragen door de Nationale Assemblee van het land en is sinds donderdag officieel president.

De 86-jarige Castro is na tien jaar met pensioen gegaan. Eigenlijk zou hij al in februari vertrekken, maar vanwege de nasleep van de orkaan Irma werd dit moment verschoven. Cuba heeft geen reguliere presidentsverkiezingen. De nieuwe president wordt gekozen door parlementariërs van de Nationale Assemblee.

Raúl Castro blijft wel hoofd van het leger en voorzitter van de Communistische Partij, waartoe ook Diaz-Canel behoort. Met het terugstappen van Castro als leider van Cuba krijgt het land voor het eerst sinds de jaren zestig een leider die niet uit de Castro-familie komt. Raúl Castro volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die gezondheidsproblemen had. 'El Lider' stierf in november 2016 op 90-jarige leeftijd.

Diaz-Canel wordt gezien als een 'brave communist', hoewel hij zich wel liberaler voordoet dan zijn voorgangers. Zo is hij bijvoorbeeld een groot voorstander van technologische ontwikkelingen. Toch wordt niet verwacht dat hij enorme veranderingen door zal voeren, gezien het feit dat hij al jaren tot de intimi van Castro behoort. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina