Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vervalsers van paspoorten kregen veel geld

Vervalsers van paspoorten kregen veel geld

17/04/2018 06:18 - Van onze redactie

Vervalsers van paspoorten kregen veel geld

 

PARAMARIBO - Ik ben fout geweest” klonk het door de rechtszaal uit de mond van verdachte Li Hong Z., nog voordat de rechter haar een vraag had gesteld. Zij staat terecht omdat ze samen met Faizel B. en Nataschia S. drie paspoorten heeft vervalst tussen 28 september en 17 oktober 2017. Dat was gedaan voor drie Chinese reizigers die naar Brazilië wilden gaan.

Li Hong Z.verklaarde dat zij als medewerker van een reisbureau werd benaderd door de drie toeristen uit China. Zij wilden doorreizen naar Brazilië, maar hadden geen visum daarvoor. De reisbureau employee vertelde hen dat zij tegen een forse betaling snel Surinaamse paspoorten kon regelen, waardoor zij dan zonder visum zouden kunnen vertrekken naar het buurland.

Het drietal betaalde 27.000 US dollar voor de paspoorten. Li Hong Z. maakte vervolgens contact met Faizel B. die op zijn beurt Nataschia S. inschakelde om via haar kanalen de vervalste paspoorten te regelen. Deze twee kregen ongeveer 6.900 US dollar voor hun medewerking. De reizigers moesten slechts hun pasfoto en handtekening geven, waarna de paspoorten binnen een dag werden gemaakt.

De man en zijn gezin eisten uit voorzorg wel dat Li Hong Z. meeging naar Zanderij. Zij vertrok eerder van daar, terwijl Faizel B. en Nataschia S. achterbleven. Verder dan de Immigratie kwamen de drie Chinese reizigers niet, omdat de militaire politie onregelmatigheden ontdekte aan de paspoorten. De drie verklaarden voor de rechter dat zij geen idee hadden dat het om vervalste documenten ging.

Faizel B. en Nataschia S. ontkennen iets af te weten van de vervalste paspoorten. Eerstgenoemde volhardt in zijn verklaring dat Nataschia S. het brein is achter de vervalsing, terwijl zij zegt dat ze er niets mee te maken heeft. "Waarom zou hij dan voor u jokken?" vroeg officier van Justitie Nirmala Maikoe. De verdachte kon daarop geen concreet antwoord geven. Op 4 juni zal de openbaar aanklager haar requisitoir houden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina